STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 May

Hitta dina strukturfallgropar och undvik dem


Datum: 2015-05-27 11:17 Kommentarer: 0 st

Du som har kommit en bit på väg när det gäller struktur har säkert erfarit alla de sköna effekterna av att arbeta systematiskt och medvetet i jobbvardagen. Ofta får mina adepter blodad tand och vill förfina ännu mer och sedan ytterligare.

När vi fått styr på basen i form av att göra-lista, tydliga mål och ordning på papper och filer hamnar vi lätt på en platå. Vi tänker att vi vill bli än mer strukturerade, men hur och när det gäller vad? Få saker är så luddiga som en ambition att bli strukturerad i största allmänhet, så vi behöver gå mer konkret tillväga.

Gör därför tydligt vilka som är dina strukturfallgropar och gör en insats där.

Då blir förbättringsarbetet mer riktat och du får större effekt med mindre ansträngning. Du ser lättare om/att du lyckas och du kan belöna dig rikligt med riktigt gott samvete.

Så här i början av en säsong är dessutom ett gyllene tillfälle att konkretisera vad du främst vill förbättra det här halvåret.

Gör så här

 1. Identifiera i vilka situationer du tenderar skapa ostruktur, eller bryta den struktur du tidigare bestämt dig för.

  Några av mina vanliga fallgropar är:
  • Jag kan kolla mail när jag brottas med en annan uppgift, vilket får till följd att jag börjar svara på något mail jag fått och därmed tappar tråd och tid.
  • Jag frestas att "bara kolla Facebook lite" när jag har en tråkig uppgift framför mig.
  • Jag "bara googlar en sak jättefort" och vips, så lägger jag en halvtimme på att läsa artiklar om något helt annat än det jag borde.
  • När jag är på resande fot dumpar jag mottagna visitkort (med noteringar på om något jag ska återkomma med), pappersanteckningar, kvitton och annat ner i den plastmapp som utgör min portabla inkorg i väskan, för att ta hand om allt när jag är åter på kontoret. Är resan ett par dagar lång och det dröjer till dess jag kommer hem, kan jag bli sen med att till exempel återkomma till någon eftersom jag tenderar släppa åtagandet mentalt när jag lägger ner visitkortet i plastmappen.

 2. För var och en av fallgroparna ovan, bestäm dig för en strategi, något konkret du kan göra just i den situationen för att förhindra att du går i fällan.

  För min del skulle det kunna vara att:
  • Stänga ner mailprogrammet helt och hållet när jag egentligen inte vill maila.
  • I förväg ta bort snabbknappen/genvägen till Facebook, så det blir ett uns svårare att bara hamna där.
  • Att jag skriver upp vad jag vill googla i ett textdokument och googlar det innan jag lämnar arbetet med den ansträngande uppgiften.
  • Etablera vanan att tömma och gå igenom den portabla inkorgen direkt när jag anländer till mitt hotellrum.

  Vad skulle det vara för dig?

 3. Dokumentera det du kommer fram till där du samlar ditt referensmaterial som handlar om strukturförbättring, så du kan uppfriska ditt minne senare.

 4. Bestäm dig för vilken enda av fallgroparna du övar på den närmaste tiden. Också här gäller det att ta små steg på en sak i taget.

 5. När du upplever att den nya vanan är på plats och fallgropen avvärjd, gå vidare på nästa.

Ta nästa steg
Om du på ett systematiskt sätt tydliggör dina förfiningsområden utvecklas du lättare än mer när det gäller struktur, även om du redan kommit en bra bit på väg. Du får glädjas åt än fler av strukturens goda förtjänster och din arbetstillvaro blir mer njutbar, varje dag.

Hur gör du?
Vad är dina vanliga strukturfallgropar och vad bestämmer du dig för att göra istället när de närmar sig? Svara genom att skriva en kommentar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.