STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

31 Aug

Gör något annat!


Datum: 2011-08-31 15:37 Kommentarer: 0 st

Du har säkert varit med om att du blivit hindrad i det du gör på något sätt.

Du får t ex vänta på att någon ska återkomma innan du kan jobba vidare. Måhända brottas du med ett segt affärssystem där du får vänta på att skärmen ska uppdateras, att rapporten ska genereras, att datorn ska “tänka klart” innan du kan fortsätta fylla i det som ska fyllas i.

För att inte tala om alla de där köerna vi stått i när vi ska köpa något, hämta ut något eller flyga någonstans. Tja, du har säkert en hel del andra exempel själv.

Visst är det frustrerande?

Men, du kan helt och hållet slippa den där gräsliga frustrationen om du tar saken i egna händer och istället drar nytta av att det är som det är.

Istället för att sitta och irritera dig på att systemet är långsamt eller att datorn måste starta om (“Stäng inte av datorn. Uppdateringar installeras. Datorn kommer att stängas av automatiskt….”), gör något annat medan du väntar.

Formulera något, skissa på något, ring ett samtal.

Gör vad som helst redan nu som du kommer att behöva göra senare. Det är inte så mycket för att krampaktigt göra något nyttigt av varje sekund som för att slippa bli frustrerad och irriterad, eftersom det verkligen dränerar dig på energi, glädje och handlingskraft.

Gör så här

För att vara väl förberedd när de där tillfällena inträffar, gör så här:

  1. Bestäm dig för ett sätt att markera de att-göra-uppgifter som är goda “kandidater” för att vara sådant du kan göra i väntan på något annat. Det behöver vara ett sätt som passar formatet på just din lista. Har du den i Outlooks uppgifter-funktion, kan du lägga in en kolumn som du inte använder till annat (t ex “Fakturering”) och där skriva “J” el dyl. Är din lista i ett annat digitalt format, är det möjligt att du kan lägga upp en särskild kategori, typ eller grupp som får symbolisera att uppgiften är lämplig som “i-väntan-på”- uppgift. Använder du en papperslista - gör en särskild krumelur framför uppgifterna ifråga eller markera med en viss färgpenna. Eller, gör på ett helt annat sätt som passar dig.
  2. Gå nu igenom din att-göra-lista och markera de uppgifter du kan ha i bakfickan, att plocka fram på kort varsel då du för en stund inte kommer vidare med det du främst håller på med.
  3. När du är i färd med att göra något som du vet med dig kommer att innebära mycket väntan, välj en av de markerade uppgifterna ur din att-göra-lista och plocka fram det material du behöver (öppna dokumentet, kalkylbladet el dyl i ett fönster som du har liggande i bakgrunden), så du snabbt kan växla över till alternativuppgiften så fort du får vänta.

Det bästa av byten

Gör du så här och byter frustrationen mot en känsla av handlingskraft, blir din tillvaro trevligare och du får mer gjort på köpet, vilket bidrar till att du är mindre stressad än annars.

Det är väl ett bra byte?

Hur gör du?

Vad är en perfekt uppgift för dig att göra under tiden du behöver vänta på något? Skriv en kommentar och låt oss veta hur just du gör.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.