STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

31 Jul

Gjør mer av det du tror på - Tro mer på det du gjør


Datum: 2013-07-31 12:00 Kommentarer: 0 st

Ny høst på vei. Blanke ark. Store tanker. Små ord. Overskriften her er mitt mantra, mitt jungelord. Det er en jungel – å forholde seg til andre mennesker, store og små hverdagsvalg og veivalg, tidsprioriteringer, mennesker.

For meg er overgangen fra sommerferie til hverdag og høst litt som nyttårsaften: Det er en ny sjanse til å justere dagene våre, velge nye veier, lage nye vaner.

Jeg navigerer etter tittelen på dette innlegget, når jeg prioriterer:

Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør.

Det høres så lett ut. Og det er det. Om du tar i bruk et par verktøy. Disse fungerer for meg, for å klare å holde ord, leve etter hva jeg har tro på:

1. Verdiene mine

Hva er det som styrer kommunikasjonen vår, tidsbruken vår?

Det er verdiene våre. Hvem vi er, hva vi har tro på er det som er styrende når vi tar valg. De gangene vi går på akkord med det, kjenner vi det: Vi blir triste, ampre, stressede, irritable. Eller utbrente.

Jeg møter stadig personer som ikke en gang har innsett at de har valgt en jobb, en partner, en livsstil som strider mot deres egne grunnleggende verdier.

Mitt råd: Vær trygg på hva dine viktigste verdier er

Vi vil så mye, og ja, det vil jeg også. Men vi klarer ikke gjøre alt vi har lyst til. Rangere verdiene dine: Hva er aller, aller viktigst? Klare prioriteringer gir klar kommunikasjon. Både til deg selv og til omverden.

2. Enkle, tydelige prioriteringer

Verdien av det jeg velger – basert på fakta, omgivelser og egne verdier er utløsende. Skal du bli god til å prioritere, må enkle teknikker til, mener jeg.

To nøkkelspørsmål sitter som automatiske tanker i ryggraden min. Jeg kan ikke engang gjengi at jeg har tenkt dem, de ligger der som refleks. Slike reflekser kan vi alle trene inn. Og jeg bruker dem 24/7, både på jobb og privat.

Mine to nøkkelspørsmål for tydelig prioritering:

a. Hva får størst konsekvens om jeg lar være å gjøre det?

Her gjelder det å tenke både kort og lang sikt.

b. Hva har størst verdi?

Som regel gjelder 80/20 regelen også her: 20% av gjøremålene/valgene dine står for 80% av verdien av alle valgene tilsammen.

Om du er i tvil, undres på om du skal følge egne eller andres verdier:

Har du for eksempel en jobb et sted hvor verdier som er helt på tvers av dine egne praktiseres…feil sted? Og om du lever med at dine nærmeste omgivelser, som partner og venner, har grunnleggende ulike prioriteringer og forventninger? Jeg sier ikke mer…

For begge spørsmålene:
Selvsagt. Ingen tar seg tid til å sette seg ned og gruble på dette, når det koker som verst. Og nettopp derfor: Trene på å stille deg de to spørsmålene, i alt du gjør, i noen få uker. De etablerer seg som vane, og dermed agerer og kommuniserer vi tryggere når vi må gjøre raske prioriteringer. Det blir like stor del av rutinen som å som å vite hvordan pusse tenner, sette en fot foran en annen, vite hvor lysbryteren er i egen stue.

3. Velge bort
Alt som ikke havner på topp, på punkt 1 og 2: Det er bonus vi kan ta oss tid til, eller de blir valgt helt bort.

Vi kommer ikke til å klare alt denne høsten heller. Men det hadde vært fint om det vi klarer å gjennomføre, er det som betyr mest for oss. Og som samtidig gleder omgivelsene våre.

Selvsagt går det galt. Selvsagt trår vi feil. For det har jeg ingen oppskrift. Vi er mennesker. Ikke maskiner.

Selv har jeg bare fått til det viktigste, de siste par årene. Å være en god mor. Å være nok tilstede. Maks to netter borte. Timevis uten digitale dingser med barna. Hver ikke-reisende dag. Etter flere år med småbarns-liv, var min prioritering nr. 2 for høsten 2012 og våren 2013 soleklar: Å gi gass på jobb, ta tid til å dyrke faget, jobben.

Som nr. 3 stod mer tid til å gjøre ting med mine andre nære og kjære familierelasjoner. Og på plass nr. 4 kom gode venner. Jeg klarte ikke nr. 3 så bra som jeg ønsket. Og nr. 4? Jeg har vært en lite tilstedeværende venn. Strykkarakter.

Om jeg angrer? Nei, jeg valgte helt rett. For det ene året. Det var min tur nå. Og det er ikke slutt på det høsten 2013. Men å, nå håper jeg inderlig at jeg klarer å vise større plass til flere av mine nære. En god venn døde i fjor, helt brått. Han tenker jeg på, også når jeg går inn i en ny høst. Han hadde alltid tid til sine nærmeste.

Så, denne høsten må nok min liste eltes litt, selv om plass nr. 1 aldri kommer til å endre seg.

Mitt siste tips?
Vær veldig trygg på den rekkefølgen du setter opp. Og vær tro mot den. Så står vi fjellstøtt, selv om vi endrer litt på prioriteringene våre.

Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør.

Ha en herlig høst med gode hverdager.

Cecilie Thunem-Saanum – foredragsholder, trener og rådgiver

Cecilia driver firman CecileTS as med hela Norge som arbetsplats. Hon tränar människor i att hantera sin tid och i kommunikationsrelaterade ämnen. Hon jobbar även som mentor or sparrings-partner för chefer och entreprenörer. Cecilia är utbildad inom kommunikation, med språk, marknadsföring och ledarskap som hivudinriktningar.

Vill du läsa fler av Cecilias tips? Besök hennes blogg. Detta inlägg har tidigare publicerats där, men publiceras nu igen här på Strukturbloggen, dock med vissa ändringar från originalinlägget. Du kan också läsa små vardagstips om kommunikation och tidshantering på Cecilies Facebook

Cecilie på Twitter: @CecilieTS

Cecilie är en av 2013 års sommarbloggare på Strukturbloggen. I år har vi valt ut en handfull personer vi tycker har särskilt intressanta tankar när det gäller struktur. Du hittar alla sommarbloggares inlägg här.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.