STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

07 Dec

Ge dig själv en välmenad spark


Datum: 2011-12-07 11:00 Kommentarer: 0 st

Är du en av oss som då och då skjuter upp något du har att göra, vecka efter vecka, fast du inte vet varför?

För egen del kan det vara uppgifter som i sig är tämligen enkla, men att själva uppskjutandet blir självuppfyllande.

Har jag väl skjutit upp uppgiften en gång, blir den som behäftad med epitetet “en uppgift som jag skjuter upp”, så därför skjuter jag upp den igen, och igen.

Rota har sin tid och sparka sin

Vi skulle säkert kunna rota i vårt inre och hitta orsaken till varför vi (eller kanske är det bara jag?) då och då agerar på det sättet.

Men, personligen tycker jag att det är uppfriskande att ibland istället ge mig en välriktad och välmenad spark i rätt riktning.

Ett sätt att göra det är att göra något annat som får som konsekvens att du måste göra det du tidigare skjutit upp. Du “tvingar” dig att få något gjort genom att göra något annat.

Låter det kryptiskt? Låt mig exemplifiera.

När jag t ex inte kom till skott med att köpa ett stativ till min portabla inspelningsapparat, bokade jag in tid för en intervju jag skulle göra med en affärsbekant. Till intervjun behövde jag stativet, så gissa om det blev ett stativ köpt till slut? (Svaret är ja.)

Gör så här

Om du har fastnat på en uppgift i ett projekt, hoppa över den och fortsätt ändå, så du blir tvungen att göra den.

  1. Låt säga att du t ex har en text att skriva ihop innan du kan publicera den nya siten publikt. Du får skrivkramp och lyckas inte trycka ur dig någon text, så du publicerar siten ändå och gissa om du snabbt slänger ihop en helt OK text, eftersom just den sidan inte kan ligga ute helt blank!
  2. Eller, gör som Robert Broberg, som i sin Globen-konsert för många år sedan berättade att han en gång sålde in en spelning med sitt nya skiffle-band innan han hade ett band. När affären var gjord, var det bara att hitta några musiker att bilda bandet med!
  3. Det kan också vara något så enkelt som att du gör en publik utfästelse att du om en månad ska ha lyckats med något och att du då ska avrapportera det klart och tydligt för dina kunder, vänner eller familj. Eftersom du inte vill tappa ansiktet, lägger du manken till och kommer slutligen till skott.

Släpp bördan och slipp den

Om du tvingar dig att göra något genom att göra något annat, får du slutligen gjort den där uppgiften som du skjutit upp och skjutit upp. Även om du inte ägnat tid åt den uppskjutna uppgiften, så har den varit en belastning för dig. Varje gång du kommit att tänka på att du borde göra den där saken, har du känt dig litet tyngre till mods.

Men, nu är du fri. Du har visat dig själv att du har handlingskraft och inte behöver vara “en som skjuter upp”.

Om det uppskjutna handlar om kvalitets- eller serviceförbättringar i din verksamhet eller kanske rent av utveckling av en ny produkt, är effekten av ett tidigarelagt resultat som du förstår helt ovärderlig.

Hur gör du?

Hur gör du för att “lura” dig till att göra sådant du tidigare skjutit upp?

Lämna en kommentar och berätta. Visst vore det fantastiskt om fler goda idéer blev genomförda här i världen?

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.