STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 Dec

Framförhållning sänker stressen


Datum: 2014-12-01 10:16 Kommentarer: 0 st

Ett utmärkt sätt att skaffa oss större framförhållning är att då och då stanna upp och skumma en månad bakåt och en månad framåt i kalendern. En gång i veckan är för mig ett lagom intervall.

Då tittar jag igenom den passerade månadens kalenderbokningar och gör mig påmind om vilka möten jag haft och vilka personer jag träffat. Syftet är att komma på saker jag lovat att göra eller återkomma med, så inget blir bortglömt.

Jag bläddrar sedan igenom kalendern en månad framåt i tiden för att se vilka deadlines som börjar närma sig och för att uppdatera mig på var jag kommer att vara när och hur jag tänkt ta mig dit.

Utan struktur så är ”mer att göra” = ”mer stress”
Precis det här sade jag när jag häromveckan föreläste för tjugo företagare i Ljusdal. En av dem tog sig då för pannan och sade: "Herregud, då skulle jag bara bli mer ostrukturerad."
"Hur menar du?", frågade jag. "Jag skulle komma på så mycket grejer jag behöver göra att jag skulle känna mig helt stressad. Det är bättre att bara köra på.", svarade han.

Tack för det svaret. Därför, så är det verkligen. Om vi bara gör oss påminda om sådant vi lovat att göra och sådant vi behöver göra framöver, utan att göra något av informationen, fyller vi bara huvudet med ännu mer borden och "får inte glömma"-saker.

Vi blir stressade och splittrade istället för lugna och fokuserade.

Kanaliserad information är användbar information
Det är därför det är så avgörande att vi tar det vi kommer på och förflyttar det utanför vårt medvetande, till exempel genom att skriva ned det någonstans. Ju mer strukturerat vi skriver ned det, desto lättare att hitta informationen eller gå vidare med det vi ska göra senare.

Gör så här
Om du vill, öva därför under den här veckan på just nedskrivandet av allt matnyttigt du kommer att tänka på.

  1. Så fort du kommer på något du behöver göra eller har lovat göra, formulera det som en konkret och utförlig att göra-uppgift i din att göra-lista. Se till att du bara har en lista (eller två, om du vill ha privatsaker för sig) och att den är i en form som är portabel nog. Den kan vara i fysisk pappersform lika gärna som i form av en digital app.

  2. Direkt när du kommer på något som inte är en att göra-uppgift, utan information som du inte vet när du behöver, skriv ner det på ett ställe där du lätt hittar det senare. Tänk alltså till på var du skriver ner sådant idag. Du behöver ha ett självklart ställe för varje kund, varje projekt, varje uppdrag, varje ansvarsområde, varje leverantör, varje anställd, varje kontaktperson rent av.

    Jag träffade idag en nyvunnen bekant som berättade att han på senare tid valt att direkt skriva ner alla idéer, tips och annan "bra att ha"-information i ett digitalt verktyg och att det gjort att han snabbare och enklare gjort slag i saken med sådant han velat göra i sitt liv. All nyttig information han samlat på sig finns nu lätthittad på ett självklart ställe, i väntan på att rätt tillfälle ska infinna sig.

  3. Låt oss nöja oss med det. Nästa måndag, tänk tillbaka på veckan som gått. Har du mindre än vanligt tänkt om och om igen på något du inte får glömma och har du fått mer utrymme att tänka på den uppgift du jobbar med just nu? Har du distraherats mindre och fokuserat mer? Då delar vi samma erfarenhet.

Omedelbart är underbart
Om du direkt skriver ned allt du kommer på när du skummar framåt och tillbaka i kalendern (och i vardagen, för den delen) som att göra-uppgifter eller referensinformation kommer denna metod för bättre framförhållning att kännas befriande istället för stressande. Du går igenom historien och den nära förestående framtiden så du kan släppa dem och istället vara mer fokuserad på den uppgift du arbetar med just nu.

Hur gör du?
Hur gör du för att skapa bättre framförhållning? Skriv en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.