STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

16 May

För dig som inte hinner det du tänkt dig


Datum: 2012-05-16 12:00 Kommentarer: 0 st

Har du för vana att spräcka din dagsplanering?Har du på morgonen en tanke om vad du ska hinna genomföra under dagen; en tanke som vid lunch får dig att må tjyvtjockt av stress och som vid eftermiddagskaffet ter sig smått utopisk?Det är klart att det är en god sak att tro högt om sig själv och sin arbetsförmåga, men om konsekvensen av vår uppskattning av vad vi hinner är att vi känner oss besvikna och missmodiga varje kväll, gör det ingen glad och lycklig.Så, från idag, sänk ambitionerna.

Hjälp!

För en ambitiös (som undertecknad, t ex) kan detta låta skrämmande. Men som tur är, är det inte fråga om att sänka ambitionerna när det gäller vad du tror dig om att klara av, vad du levererar för kvalitet, nivån på vad du kreerar eller din kompetens.Sänkningen avser bara hur många uppgifter du ska slutföra på en dag.Låt oss dra oss till minnes det gamla talesättet “Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”. Bortom dess tämligen snusförnuftiga ton, finns ett korn av visdom. Har vi för höga ambitioner om vad vi ska hinna, är risken stor att våra planer spricker och vi blir stressade över allt det vi inte hann.Ju mer stressade vi är, desto större är risken för misstag, för sänkt kvalitet i vårt arbete, för att vi glömmer något som slår tillbaka senare. Istället för att göra en handfull saker noggrant och korrekt, gör vi en större mängd saker för snabbt och hafsigt och vi får inte den effekt vi önskade med hela paketet uppgifter.

Gör så här

  1. På morgonen, spalta upp de saker du behöver hinna med idag. Somliga gör detta genom att skriva upp några nyckelord för dessa att-göra-uppgifter på en separat lapp, även om de har att-göra-listan i digital form. Andra använder en list-app eller ett att-göra-list-program där de stjärnmarkerar de uppgifter som ska göras just idag, även om andra uppgifter också redan förfallit.
  2. Klar? Bra. Skjut nu upp hälften av sakerna till senare, en annan dag. Halvera listan genom att stryka uppgifter från “dagslappen”, ta bort stjärnan från uppgifterna i app:en, el dyl.
    Tänker du nu “Jamen, det är ju inte bara att skjuta upp så lättvindigt. Hade det varit så enkelt, hade jag gjort det för länge sedan. Allt måste bli klart idag.”?
    OK, om vi antar att det är vanligt, nästan en regel, att din dagsplanering spricker, kan vi redan nu acceptera att du inte kommer hinna allt som måste bli klart idag. Bäst är väl ändå då att åtminstone medvetet välja vilken hälft du kommer att hinna slutföra och vilken som behöver delegeras eller hänskjutas till senare i veckan?
  3. Sätt igång att arbeta mot detta rimligare, nedbantade mål.
  4. Visar det sig att du är färdig med ditt beting innan dagens slut, ge dig en klapp på axeln och jobba vidare, nöjd.
  5. Hinner du ändå inte det du föresatt dig, behöver du skära ner än mer imorgon.
  6. Om du upplever att du helt enkelt inte kan skjuta upp något, är det en signal om att du är för få. Du har för mycket att göra, så du behöver hjälp av någon mer. Delegera uppgifter till dina kollegor, köp tjänster utifrån eller ring ett rekryteringsföretag och sätt igång en rekryteringsprocess.

Mist ej hela stycket

Gapar du efter mindre, kan du vara mer noggrann med det du väljer att göra. Det kan rent av vara så att ambitionssänkningen när det gäller arbetsmängd skapar utrymme för en ambitionshöjning när det gäller arbetskvalitet.Då fler av dina dagsplaner håller, känner du dig förmodligen mer nöjd med vad du åstadkommit, vilket gör det lättare att prestera än godare resultat framöver.

Hur gör du?

Hur gör du för att undvika att vara för ambitiös med vad du tror du kan hinna på en dag? Skriv en kommentar och berätta. Det är fler än du som tampas med detta problem.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.