STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

03 Apr

Först vem, sedan vad


Datum: 2014-04-03 11:41 Kommentarer: 0 st

Så här är det för en del: De har helt uppenbarligen för mycket att göra och det tycks inte minska. De skulle behöva delegera vissa uppgifter till någon annan, men det blir liksom inte av. De jobbar på och jobbar på under obehagligt hög belastning och tänker att "bara detta blir klart, kommer det att lätta sedan" (men det gör det inte).

Jag känner igen en aspekt av det där. När jag tänker på vad jag gör på dagarna, vad som är mina arbetsuppgifter, tänker jag på det som att det är just jag som ska göra uppgifterna. Det krävs en extra ansträngning att plocka ut det som kan göras av någon annan ("det är ju ändå mina arbetsuppgifter") och när jag är som mest tyngd av min arbetsbörda tenderar jag välja att avstå den extra ansträngningen.

Delegera mera är hemligheten

Härförleden följde jag upp hur det gått för en grupp deltagare i en av mina öppna kurser. Marknadschefen Christina sade: "Sedan vi sågs sist har jag fått en ny kollega att delegera till och nu har jag kommit på en massa uppgifter jag kan bli fri från!". Så kan det verkligen vara. Tittar vi på mängden av allt vi har att göra, ser vi inte skogen för alla träd. Men, vänder vi på kuttingen och istället först tydliggör vilka vi skulle kunna delegera till, är det ofta lättare att komma på saker vi gör som de skulle kunna göra istället.

Gör så här

 1. Ta nu ett blankt blad, en whiteboard eller den tomma yta du framförallt föredrar.

 2. Lista personer du kan föreställa dig du skulle kunna delegera någonting till.

  Det kan till exempel vara:

  • Din/a närmaste kollega/or
  • Dina underställda
  • Din chef
  • Andra projektdeltagare
  • Personer som arbetar hos din leverantör
  • Kontaktpersonen hos din kund
  • Andra personer hos dina kunder
  • Din kontakt på resebyrån
  • Den där trevlige mannen du träffade på minglet i förra veckan, han som arbetar på ett bemanningsföretag
  • En kollega i en helt annan del av ditt företag
  • Kollegor på ert kontor i en annan stad

 3. Skumma igenom listan och för varje namn, fundera en halvminut på vad du gör idag som den personen skulle kunna göra istället.
  Om det hjälper dig, skumma igenom din att göra-lista (där ju allt står som du har att göra) och leta efter någon uppgift som skulle kunna passa vederbörande och som skulle vara skönt för dig att få flytta till delegerat-listan istället.

 4. Då så; jag gissar att du hittat åtminstone någon uppgift att göra dig av med (kanske hittade du många). Gör då vad du behöver för att delegera den, t ex definiera vad det är den innefattar och vilket material man behöver, fråga  delegaten om hon har lust att ta sig an uppgiften, et c.

Frigör värdefull tid

Tydliggör du vilka du skulle kunna delegera uppgifter till, identifierar du lättare saker att delegera, så du kommer till skott med att sänka din arbetsbelastning. Då får du mer tid till det som är viktigt för att nå de verksamhetsmål du ansvarar för och vad det betyder för dig, vet bara du.

Hur gör du?

Hur gör du för att snabbt och lätt delegera uppgifter du växt ur? Berätta i en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.