STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 Apr

En bra start på morgondagen


Datum: 2014-04-01 11:39 Kommentarer: 0 st

Att få till en god struktur i arbetet är en sak; att bibehålla den är en annan. Ofta sitter det nya arbetssättet som en smäck några dagar och kanske rent av ett par veckor. Men, allteftersom är det lätt att vi börjar tumma på hur vi bestämt oss för att jobba och så glider vi sakta tillbaka till där vi började igen.

Det nederländska forskarteamet Keizer, Lindenberg och Steg visade i en studie kring skadegörelse och klotter i urbana miljöer hur oordning lätt föder ytterligare oordning ("The Spreading of Disorder", Science 12 december 2008:322 (5908), 1681-1685). Min erfarenhet från fältet säger att detta också är tillämpligt på strukturområdet, det vill säga hur vi har det på våra arbetsplatser. Börjar vi få oordning, tenderar den oordningen förvärras och svårare blir det att få ordning igen.

Så, kan strukturen vara på plats och i trim varje morgon när vi kommer till jobbet, är chansen högre att vi bibehåller den under dagen.

Lämna kontoret ”på god fot”
I många verksamheter är det praxis att ha en "stängningsrutin" som beskriver det man ska göra när man går för dagen så att nästa dag flyter smidigt för dem som är i tjänst då. Det kan också vi skaffa oss, vi som inte har ett fik, en krog, en butik, men istället ett kontor som vi ska återvända till nästa morgon och som vi då vill finna i ett för oss gynnsamt skick.

För egen del handlar min stängningsrutin till största delen om att ha ordning på min arbetsplats. Jag märker nämligen att jag lättare gör rätt prioritering om jag har rena ytor runtomkring mig. Då är det inget som distraherar mig och jag blir inte i onödan påmind om någon arbetsuppgift som jag ska göra sedan men inte nu.

Genom att avsluta dagen medvetet, skapar du de förutsättningar du behöver för att bibehålla den goda strukturen också imorgon.

Gör så här
Idag, skapa alltså din egen stängningsrutin.

 1. Tänk ut till exempel tre saker du gör innan du lämnar kontoret. Det kan vara att:
  • Samla ihop lösa lappar som samlats på skrivbordet och lägga dem i inkorgen, så ytorna blir tomma och du lätt tar hand om lapparna imorgon.
  • Ställa tillbaka dina arbetsverktyg såsom pennor, häftapparat, et c på sina platser.
  • Slänga eller spara undan de dokument och filer som under dagen samlats på datorskrivbordet. Är de fler än en handfull, hittar du dem lättare där du lagrar andra dokument om samma sak, alltså på det ordinarie lagringsstället.
  • Processa mailboxen ner till noll mail.
  • Diska kaffekoppen.
  • Slå ut det kvarblivna vattnet ur karaffen.
  • Lägga fram det material du med bestämdhet vet att du ska sätta tänderna i direkt imorgon bitti.
  • Tömma whiteboarden.
  • Bestämma dig för vilken att göra-uppgift som du bara måste bli klar med imorgon.
  • Eller något helt annat som ger dig en bra start på nästa morgondag.

 2. Hitta på ett sätt att bli påmind om din  nya rutin varje dag "vid stängningsdags".  Sätt upp en lapp där du inte missar den (Skärmen? Skrivbordet? Dörren?) eller lägg i din digitala kalender in ett återkommande femminutersmöte i vilket du lagt in checklistan över det du bestämt dig för att göra innan du går.

Goda vanor skapar nya banor
Om du tar för vana att sluta varje dag på det sätt du sedan önskar att du hade gjort, kommer det att bli lättare att bibehålla den fina struktur du lyckats etablera. Risken minskar att du ramlar tillbaka i gamla hjulspår och du får alltmer njuta av de goda effekterna av ditt nya arbetssätt.
Istället för att bli matt vid åsynen av ditt kontor om morgonen, känner du dig inspirerad och sugen på att sätta igång med det arbete den nya dagen bjuder.

Hur gör du?
Hur gör du för att börja varje dag i medvind? Håll inte på dina goda tips. Dela med dig i en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.