STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 Dec

Fem av tio kraftfulla saker du kan ha en mindmap till


Datum: 2010-12-01 19:36 Kommentarer: 0 st

När du har mycket information som du vill strukturera upp på ett överskådligt sätt och när du behöver skapa klarhet i något som är väldigt komplext - gör en mindmap.

Men, hur?

På ett blankt ark skriver du i mitten ett ord, en fras eller ett ämnesområde. Från mitten drar du grenar till andra ord, som i sin tur delas upp i förgreningar i så många nivåer som faller sig naturligt.

Med fördel använder du ett digitalt mindmapping-program, så ger sig det mesta av utseendet självt. Själv använder jag MindManager och det råkar vara så att eftersom jag tycker så mycket om det, har jag ett samarbete med dess svenska agent. Men, det finns självklart en handfull alternativa programvaror att välja bland.

… och varför?

Med en mindmap får du plats med mycket information på liten yta. Du kan gruppera den på ett sätt som gör det lätt för dig att “komma på” vad där ska stå och att hitta det du söker när du behöver det.

Fem kraftfulla mindmap:ar

Här kommer fem förslag på vad du med fördel har i mindmap-form.

 1. Visionen i dess olika aspekter - Beskriv verksamhetens vision i en mindmap, där de olika grenarna belyser den situation ni vill uppnå från olika håll. ??En gren kan vara hur ni vill att det ska se ut inuti verksamheten, en annan hur er organisation ter sig från marknadens perspektiv, en tredje hur verksamheten bidrar till den här världens välbefinnande då ni uppnått visionen. En fjärde gren, slutligen, kan belysa hur visionen ter sig för dig som person när ni nått ända fram.
  • Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig då?
  • Hur ser det ut där du jobbar?
  • Hur har du det tillsammans med dina kollegor?
  • Vad jobbar du med?
 2. Projektöversikt - Skapa en översikt över alla de stora och små projekt du har igång just nu, interna likväl som externa. Gör det tydligt hur långt ni har kommit på varje projekt genom att använda symboler, procentsatser eller andra markeringar. För varje projekt, ange vad som är nästa, konkreta, detaljerade steg, vem som är ansvarig för det och när det ska vara klart. ??Du kan därmed snabbt och enkelt säkerställa att ni kommer framåt på alla de större initiativ ni vill ska röra sig framåt
 3. Projektplanering - Gör en mindmap över ett visst projekt, d v s de olika faserna, delfaserna, deldelfaserna et c ner till de konkreta steg som projektet består av. Mejsla ut projektet genom att i mitten först formulera hur det önskade resultatet ser ut, d v s den situation du vill att projektet ska skapa. Som grenar från kartans centrum, lägg upp de större faser du föreställer dig att projektet kommer att ha. Dela upp varje fas i dess beståndsdelar. Dela upp varje beståndsdel i sin tur och igen ända till du kommer till det nästa, konkreta steget du kan ta i en enda ansats, d v s en att-göra-uppgift.??Det som först tycktes som en oöverkomlig uppgift, bryter du lätt ner till små, tydliga steg som är enkla att komma igång med.
 4. Dina ansvarsområden - Gör en översikt över alla de fokusområden du har ansvar för, även om de inte är några projekt. ??Det är lätt hänt att alla de där sakerna som bara ska funka och som inte är direkt akuta, kommer på skam och försakas när de kritiska projekten tar all din uppmärksamhet. Med en ansvarsöversikt kan du kvickt scanna av att du inte missar något som hör till just din roll i organisationen.
 5. Stegen i en veckogenomgång - En gång i veckan går du igenom din projektöversikt, din vision, din att-göra-lista, din väntar-på-lista, dina någon-gång-kanske-idéer och din kalender, så du vet var du står, hur långt du kommit, vart du är på väg och vad du har att göra.??De olika stegen illustrerar du som grenar i en mindmap och när det är dags för veckogenomgången, betar du av steg för steg medsols i den cirkel som bildas kring kartans mittpunkt.

Den mest fascinerande effekten

Det som fascinerar mig mest med att jobba med en digital mindmap är att jag ömsom kan få en snabb översikt över ett väldigt stort område (t ex alla mina pågående interna och externa projekt) och ömsom fokusera på en detalj i en av faserna i ett av projekten samtidigt som jag döljer allt annat i kartan som jag inte vill distraheras av just då.

Du kan samla mer på ett ställe och får färre filer att leta bland, så du vinner både tid, musklick och tangenttryckningar.

Hur gör du?

Vad innehåller din smartaste mindmap?

Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.