STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

23 Mar

Fatta ett snabbt beslut


Datum: 2011-03-23 14:08 Kommentarer: 0 st

Låt säga att du står inför en möjlighet att fatta ett beslut som påverkar din verksamhet, det projekt du driver eller ditt jobb.
Du tvekar och väljer att avvakta. “I höst är kanske läget bättre.” En bit in på hösten tänker du att “det är ju snart jul”, så du väljer att vänta till efter nyår med att bestämma dig. Då vet du ju mer hur det nya året ser ut.
Tiden går och för varje dag du väntar, går du miste om de nya möjligheter beslutet skulle leda till.
Få saker är så ineffektiva som att inte bestämma sig alls.
Det behöver inte vara ett “ja” du bestämmer dig för. Ett “nej” kan också leda till nya möjligheter. Det viktiga är att du fattar beslutet, vilket ibland beskrivs som “att släppa sargen”.

Mellan två hötappar

Effektivitet handlar ju om att nå dit vi vill med vår verksamhet, vårt projekt eller vårt jobb så enkelt som möjligt. Vi vill vidare och få saker gjorda. Fattar vi inte beslut, hänger det område beslutet handlar om i luften; det stannar upp och hänger i limbo. Vi står som en åsna mellan två hötappar.
Att komma ur limbo behöver inte bara handla om att säga ja eller nej, utan det kan också handla om att bestämma dig för att du behöver mer information. Skaffa då det. Vänta inte bara på att beslutet ska mogna. Visst, det kan det göra, om något råkar hända som ger dig mer information, men om du själv tar kommandot och skaffar dig information, kommer du fortare fatta beslut och därmed fortare komma vidare på just det område beslutet handlar om. Tvekar du, skaffa mer info, vänta inte bara på en bättre dag då du ser allt med klarare syn.

Bestämmer du ”fel” – bestäm om

Självklart kan man dra sig - det känns ju så definitivt att fatta ett beslut. Men, väldigt få beslut är oåterkalleliga - de allra flesta går att bestämma om. Det är inte fult att ångra dig om du erfar något som får dig att göra en annan bedömning. Har du god struktur, är det lättare att bestämma om. Du kan t ex lätt göra om ett visst material eller ett visst dokument, eftersom du har lätt att hitta den förra versionen som du inte var så nöjd med när allt kom omkring.

Alfons Åberg-syndromet

Händer det också att du tänker “ska bara [göra den där saken] innan jag kan [fatta beslutet/göra nästa sak]”? Tänk då: “Behöver jag verkligen det? Vad skulle hända om jag inte gjorde det först, utan direkt gick till handling med uppgiften?”.
När jag själv kommer på mig med att tänka “ska bara först”, brukar det vara så att det egentligen inte är nödvändigt att göra det jag tror att jag måste göra först innan jag kan agera på riktigt, det är bara som att jag en gång bestämt mig för att jag måste det och då tenderar jag hålla jag fast vid det, istället för att bara bestämma om. Tills nu.

Gör så här

  1. Ta fram din översikt över alla projekt och större bollar du just nu har i luften
  2. På de bollar som är i limbo, fatta direkt ett beslut. Du har tre och bara tre alternativ:
    • Ja
    • Nej
    • Jag behöver mer info, nämligen “Hur/vad/när/vem ... ” och det jag kan göra just nu för att skaffa mig det är att “...”
  3. Om du väljer alternativ c, gör det du definierat som nästa uppgift nu direkt eller lägg till det till din att-göra-lista

Då blir det så här

Du kommer att röra dig friare både bokstavligen och bildligen. Du har hädanefter en extra stuns i steget. Vad dina slutligen fattade beslut kommer att leda till för fantastiska möjligheter, det vet varken du eller jag, men att de nya möjligheterna visar sig, det är säkert.

Hur gör du?

Hur gör du för att inte förhala beslut i onödan? Lämna gärna en kommentar nedan om hur du gör.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.