STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

09 Nov

Fäller du krokben på dig själv?


Datum: 2011-11-09 11:00 Kommentarer: 0 st

Har du på känn att du egentligen anstränger dig mer än nödvändigt? Har du mer att göra än du trivs med? Har du saker du verkligen skulle vilja hinna, men aldrig lyckas få tid till?

OK. Då låter det som att det skulle vara värdefullt för dig att kalibrera din ambitionsnivå efter vad som verkligen förväntas av dig.

Jag gissar att de som du levererar något till brukar vara väldigt nöjda och att du därför har många som vill att du ska göra något för dem.

Det är ju strålande, men det kan också vara så att det kostar på en smula mer än nödvändigt. Om du sliter mer än du behöver, går du miste om att njuta.

Är det också möjligen så, att du snabbt antar vad det är du ska leverera, när du får en uppgift av någon?

Om du inte redan gör det, stäm av om du verkligen behöver leverera den höga nivå du gör spontant. Då skulle du lägga rätt tid och energi på rätt sak. Jag beklagar den något bryska metaforen, men du skulle inte slänga pärlor åt svinen. Att överarbeta är att kasta tid i sjön (och därmed pengarna, eftersom tid sägs vara pengar).

Gör så här

Närhelst du ska göra något för någon, ge honom eller henne två alternativ. Säg t ex:
“Gärna. Den bollen tar jag! Behöver du x, y och en snyggt formaterad z, eller räcker det med att du får x i god tid till när du behöver den?”

Låt det andra alternativet vara rejält mindre än det du spontant skulle gissa att mottagaren vill ha. Låt det vara lägre än vad som först känns naturligt för dig. Du kommer att förvånas över hur du tidigare överskattat förväntningarna.

Angenämt ofta väljer mottagaren det enklare alternativet. Acceptera den “låga” nivån. Det är ändå mottagaren i fråga som är den som avgör vad som räcker och inte.

Slår detta undan benen för din konkurrensförmåga?

Men, kan man fråga sig, varför skulle du vilja sänka ambitionerna? Att överprestera upplever du kanske som en av dina konkurrensfördelar, gentemot andra företagare, gentemot andra nyckelpersoner i verksamheten, gentemot andra projektdeltagare (med vilka du konkurrerar om nästa nivå i karriärstegen).

Frågan är om det verkligen stämmer. Om du är en av dem som har för vana att ha högre ambitioner än du behöver, gissar jag att dina ambitioner också höjs hela tiden. Det som var otroligt bra igår är bara vad du tror du måste räkna med idag och egentligen under acceptabel nivå imorgon. Det är inte säkert att de som du gör saker för hänger med i din ambitionsacceleration.

Jobba lagom hårt

Om du ser till att stämma av vilken nivå du behöver leverera på, kan du lägga lagom med kraft och tid på varje uppgift. Då får du mer tid över till de uppgifter där du verkligen vill ha höga ambitioner, nämligen de som är viktiga för dig och din utveckling, vartåt du än strävar.

Skulle det vara så att mottagaren väljer det “högre”, första, alternativet, då vet du att det är den nivån som förväntas och du kan med glädje och energi kasta dig in i uppgiften i trygg förvissning om att du anstränger dig för någon som verkligen kommer att uppskatta den nivå du presterat på.

Hur gör du?

Hur gör du för att lägga lagom tid på varje uppgift? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.