STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

16 Jun

Få hjälp av ditt historiska jag


Datum: 2010-06-16 09:55 Kommentarer: 0 st

Upplever du att du hela tiden ligger litet efter med det du har att göra, att du ständigt blir klar i sista sekunden, att deadline alltid är ett uns för nära?

I perioder känner jag det så och för mig är det både stressande och frustrerande.

Ett pärlband av aktiviteter

Föreställ dig alla uppgifter du gör efter varandra på en lång rad. Det skulle kunna se ut som olika långa, cylindriska pärlor på ett sträckt snöre, eftersom vi gör det mesta vi gör i sekvens.

Tänk dig också att det längs snöret löper en tidsaxel, där dina deadlines är markerade. Nu blir du klar precis i sista sekunden (i bästa fall), så slutet på varje pärla matchar precis deadline.

Om vi tänker efter, kan vi konstatera att det förmodligen inte skulle ta längre tid att göra varje uppgift i förväg än i sista sekunden, så vi borde kunna dra pärlbandet en bit bakåt i tid och ändå hinna med precis samma saker, med den skillnaden att vi ständigt ligger litet före istället för litet efter.

Som du förstår är detta en analogi som bara är tillämplig på de uppgifter där vi inte är beroende av andra personers insats, vars planering vi inte rår över. För de flesta av oss är det ändå en hel del som vi kan göra helt oberoende av andra.

Ett steg före

Känslan av att ligga ett steg före är fantastisk. Att ha tid över innan deadline är som att andas frisk, syrerik luft och du känner dig handlingskraftig och redo för vad som än dyker upp.

Nu tänker du kanske: “Men, det är väl inte så lätt att bara börja göra allt tidigare? Jag har ju inte direkt tid över och jag hinner med nöd och näppe med det som måste vara klart nu eller till och med igår!”

Nej, du har så rätt. Det här händer inte med automatik, utan vi behöver börja förändringen genom att skapa oss utrymme, om än ett litet. Visst, det är en extra kraftansträngning idag, men belöningen är riklig. Gör du något i förväg idag, kommer du att få tid att göra något ytterligare i förväg den dag då du hade tänkt göra det du gör idag istället.

Gör så här

  1. Välj ut en uppgift som ska vara klar om ett bra tag, t ex först om en månad.
  2. Bestäm dig för hur stort utrymme du vill skapa för att göra åtminstone något på den uppgiften redan nu, idag. Det kan handla om tio minuter eller om så mycket som en halvtimma.
  3. Skaffa dig de tio minuter eller den halvtimma du bestämt dig för, genom att prioritera bort en uppgift som du ändå är sen med (en halvtimma mer eller mindre kanske inte spelar så stor roll), eller genom att säga “Nej, tyvärr, jag måste prioritera en annan sak.” till någon som frågar om du kan ställa upp och fixa något, eller genom att ta hälften så lång lunchrast bara idag.
  4. Arbeta på uppgiften under den tid du bestämt dig för. Tillåt dig att faktiskt släppa uppgiften när tiden är ute, så du känner att du “har råd” att börja göra saker långt i förväg, eftersom du själv har kontroll över hur lång tid det tar i anspråk av ditt redan pressade schema.
  5. Innan du släpper uppgiften och jobbar vidare på dagens akuta ting, lägg i din att-göra-lista in en uppgift som lyder ungefär “Känn efter hur det känns att sedan länge vara klar med det där jag gjort långt i förväg den här gången” och låt den förfalla dagen före deadline på den uppgift du tidigare valt ut.
  6. När den dagen kommer, njut.

En gåva till ditt framtida jag

Att göra något för dig själv i framtiden är att ge ditt framtida jag en gåva. Tänk när du öppnar dagens mapp på morgonen en dag i februari och där finner att du för ett bra tag sedan förberett såväl det viktiga mötets agenda som det material du behöver. Du riktar en tanke av tacksamhet åt den som gjort jobbet - ditt historiska jag.

Hur gör du?

Hur gör du för att komma ikapp och återta kontrollen över deadlines och din långsiktiga planering?

Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.