STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 Apr

Få det uppskjutna gjort med en dos brådska


Datum: 2015-04-22 12:00 Kommentarer: 0 st

Många av oss har en arbetssituation som gör att vi lätt prioriterar de korta, uppdykande, brådskande uppgifterna och istället skjuter de långsiktiga, ej brådskande på framtiden. Därmed inte sagt att de ej brådskande inte är viktiga.

De allra flesta av dem är viktiga för att vi och verksamheten ska nå målen, men då de inte brådskar eller rent av inte har någon uttalad deadline, tenderar vi göra allt annat först. De uppskjutna uppgifterna kan handla om nykundbearbetning, förbättringsarbete, inrapporteringar och en hel del annat.

Visst, vi kan se till att avsätta tid i kalendern för att göra också de inte brådskande uppgifterna, men i perioder kan vi ha så mycket att vi inte törs reservera tid, för vi har så mycket.

Låt oss acceptera att vi är i "snabbt och brådskande"-läge och vända det till vår fördel. Då slipper vi hänga läpp över att vi inte klarar att arbeta på det sätt vi tänker att vi borde. Vi anpassar uppgifterna efter oss istället för tvärtom och då blir de gjorda med mindre ansträngning.

Gör så här
Här kommer tre idéer på vad vi kan göra för att få långsiktiga saker gjorda trots att vi gör allt brådskande i första hand. Två av idéerna är dessutom två sidor av samma mynt.

  1. Lova någon annan en snar deadline, även om det inte är så blodigt när allt kommer omkring (och deadlinen är tidigare än den verkligen är). Lovar du någon annan leverans, anstränger du dig mer för att hålla deadlinen än om du höll den helt för dig själv.

  2. Sträva efter att göra inkommande saker till så kallade två-minutare (kvicka uppgifter som du gör med en gång), så du snabbt kan komma vidare med dem. Tänk: "Hur skulle jag kunna göra detta under två minuter? Vad är det minsta jag skulle kunna leverera utan att göra mottagaren missnöjd, även om jag spontant har högre ambitioner?"

  3. Och andra sidan av myntet: Även om du inte kan klara hela uppgiften på två minuter, försök att hitta en dold tvåminutare i det som kommer in, så du direkt kan komma till handling. Får du åtminstone något gjort på uppgiften, är du direkt ett steg vidare. Du har kommit längre än om du inte gjorde något alls.

Förändrad karaktär ger uppgifterna skjuts
Om du gör dina segdragna uppgifter brådskande eller om du ger dem en prioriteringsgräddfil genom att göra dem till tvåminutare, får du de icke brådskande men ändå viktiga uppgifterna gjorda mer än annars.

Du känner mindre dåligt samvete för de viktiga uppgifter du lätt skjutit framför dig och istället är du i rörelse, även om du inte når ända fram med en gång.

Hur gör du?
Hur gör du för att få gjort de långsiktiga, viktiga uppgifter som än inte är brådskande? Lämna en kommentar och dela med dig.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.