STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 Feb

En plats för var sak


Datum: 2016-02-02 17:15 Kommentarer: 0 st

Det är inte bara dator, mobil och papper vi behöver för att göra vårt jobb. Det är också andra redskap, såsom sax, penna, tuschpenna, gem, hålslag, USB-pinne, bok, lathund, häftapparat, skärmaskin, packtejp, skalpell, röd märkpenna, stämpel, visitkort, laddningssladd, adapter, batteriladdare, laserpekare, bildspelsklickare, whiteboardpennor, pekpinne, broschyr och linjal.När vi behöver det, vill vi ha det - direkt. Vi vill slutföra den uppgift vi håller på med utan att bli hindrade. Men, ibland finns det inte där och vi får ett avbrott (och kanske ett utbrott).

Om du idag lägger mer tid än du vill på att leta, om du nyss har fått köpa ett nytt exemplar av något (fastän du vet att du har ett någonstans), om du upplever att dina verktyg alltför ofta "får ben" och försvinner, då kan du enkelt göra din tillvaro lite lättare.Var sak har sin plats

Ha en plats för varje sak och låt varje sak ha en bestämd plats. Då vet du var du ska leta, för det är självklart för dig var den ska ställas tillbaka. Du ser enkelt om den inte är på sin plats så du kan efterlysa den långt innan du behöver den.Vad är då en plats? Det är med fördel någonstans där saken finns ensam eller åtminstone i litet sällskap. Akta dig för "diverse"-lådor. Istället kan det vara en egen låda, en låda i en låda, en ställning, en hylla, ett fack. Saken ifråga kan också vara uppspikad på väggen, fastskruvad i hyllan, halvfast i kardborreband på hurtsen. Bra fästanordningar är kabelspik, buntband, krok, superlim och det nya keramiska materialet Sugru, som tycks ha spännande egenskaper.Märk med fördel upp platsen med vad som ska sitta där, så slipper du komma ihåg vilka platser du bestämt dig för.Gör så här


  1. Titta omkring dig där du sitter (om du läser detta på din arbetsplats).

  2. Välj en sak att skapa en plats för. Vet du inte vad du ska välja, välj häftapparaten.

  3. Fundera över hur lättillgänglig den behöver vara, d v s hur ofta du använder den:
    • är det flera gånger om dagen, vill du säkert ha den på armlängds avstånd (eller så vill du ha den en bit bort så du ofta får resa på dig och på så sätt få sträcka på dig ett ögonblick).
    • är det sällan, gör du rätt i att placera den undanstoppad utom synhåll. Ju färre saker du har framme, desto mindre distraherad blir du.

  4. Välj en lämplig plats som från och med nu är det ställe där saken ifråga finns när du inte använder den.Antingen gör det direkt som behöver göras för att märka upp vad som ska finnas på den nya platsen eller skapa nu en att göra-uppgift om vad du behöver göra sedan. Kanske behöver du köpa något eller skaffa något från någon innan platsen blir klar.

Finn fort och få mer frid

Om du ser till att du har en plats för var sak och varje sak har sin plats får du mer tid till det som är viktigt istället för att låta tid gå till spillo genom att du får leta. Du behåller ditt goda humör och slipper bli frustrerad över att du inte hittar det du behöver just nu.Hur gör du?

Vad är ditt smartaste val av plats för något av de saker du behöver då och då i din vardag? Berätta i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.