STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Jun

En lugn stund om morgonen


Datum: 2012-06-27 12:00 Kommentarer: 6 st

Att starta dagen med att kasta sig över all e-post funkar inte för mig!Jag behöver en lugn och genomtänkt första halvtimme för att planera upp arbetsdagen och få kontroll över vad som ska göras under dagen samt vad som ska prioriteras.

Ibland får jag höra “- Jaha, nu ska Martin göra sin morgonrutin…”. Det känns bra även om det ibland kommer fram lite undertoner från mina kära kollegor - men mina allra närmaste medarbetare och kollegor vet vad som gäller den första halvtimmen på min arbetsdag - men de vet också att jag har koll.Genom min hobby har skaffat liknande rutiner. Min fru Anna och jag sysslar med avancerad grottdykning - och då gäller det att ha rutiner.

Bland annat har vi en speciell rutin för ihopsättning av vår utrustning samt en rutin för att kontrollera att allt är som det ska och att alla vet hur vi ska genomföra dykningen ifråga. Även om jag ofta har nerverna på helspänn inför ett dyk så brukar dessa ständigt återkommande rutiner få mig att koncentrera mig och fokusera på det som är viktigt - nämligen dyket och inget annat!Samma sak upplever jag på jobbet - min morgonrutin får mig att fokusera, strukturera så att jag sedan kan vara effektiv men på ett avslappnat sätt.

Det fungerar inte alltid - ibland blir dagarna fyllda av brandsläckningsarbete och “snabba puckar”. Men med en bra plan (läs att-göra-lista) så vet jag i alla fall vad jag inte har hunnit med och kan ta tag i det dagen därpå.Så här ser min morgonrutin ut;

Jag startar datorn, hämtar en kopp te och startar Outlook där jag har min att-göra-lista.

Överst på att-göra-listan finns varje dag “Morgonrutinen”. Jag dubbelklickar på uppgiften Morgonrutin och vips har jag min struktur framför mig på skärmen:

  1. Ta en titt på kalendern och se vad jag har för möten inplanerade under dagen. På fredagarna kollar jag även nästa vecka - jag tittar också på hur månaden ser ut för att känna att jag har full koll på läget.
  2. Sedan kollar jag e-posten. Enkla mail tar jag tag i direkt (det får ta max två minuter per mail) och lite mer komplexa mail kopierar jag över till att-göra-listan.
  3. Efter mailen är det dags att ta fram mobiltelefonen där jag under dagen (eller kvällen) lägger in kom-ihåg-noteringar. Dessa tar jag alltid fram morgonen därpå - för att se om de ska bli till nya uppgifter på min att-göra-lista.
  4. Sedan går jag över till att-göra-listan och tar fram en vy som visar vilka uppgifter som ska göras under dagen. Jag går igenom listan och ser om jag kan markera någon uppgift som redan blivit slutförd. Vissa uppgifter kan delegeras - de tycker jag om. Några kan skjutas i tiden - de får ett nytt datum. De aktioner som blir kvar försöker jag verkligen att hinna med under dagen.
  5. Den sista punkten är en flexibel punkt. Det är nämligen nu jag börjar ta tag i mina uppgifter - att verkligen utföra dem. Om jag har ett möte inplanerat direkt efter min morgonrutin så får jag vänta med att jobba med uppgifterna - men om jag inte har något möte så tar jag tag i de mest prioriterade uppgifterna direkt. Jag funkar bäst på morgonen varför jag vill se till att vara pigg och glad när jag gör de viktigaste uppgifterna.

Ja, så ser min morgon ut - jag hoppas att ni har haft en trevlig läsning och att ni också har så trevliga morgonrutiner som jag har.MEN jag ska erkänna att det inte alltid har varit så här harmoniskt vid mitt skrivbord - det är faktiskt David som har lärt mig att få en stressfri morgon.

Martin Schabbauer, projektledare, Linköping

Martin är en av våra sommarbloggare denna sommar. Se hela listan här.

Kommentera

Anna Schabbauer

Anna Schabbauer skriver:

#1 - 2012-06-27, 14:24

Tack, Martin, för du delar med dig av din morgonrutin till oss andra! Jag känner igen en del då du har berättat för mig när du lärt dig ett nytt sätt att hantera din dag, en ny funktion i Outlook eller ett nytt “knep” som David har visat dig. Jag har tagit till mig av dessa små godbitar och inser att de hjälper mig genomföra min dag på ett strukturerat och lungt (men effektivt) sätt. Det är fantastiskt att det finns männiksor som David som lär oss saker som vi har nytta av genom hela livet, på alla plan, i alla väder! En halvtimmes planering på morgonen kan spara en timme på eftermiddagen - anledning nog att utforma sin egen morgonrutin!

MartinS

MartinS skriver:

#2 - 2012-06-28, 09:12

Helt rätt.
Det är kul att syssla med Time Management - det ger ju konkreta resultat!
Man kan också spara fina minuter på att förskjuta sin restid på dygnet några minuter för att slippa rusningstrafiken och på så sätt slippa stå i kö.

Martin Lindeskog

Martin Lindeskog skriver:

#3 - 2012-07-04, 14:11

Hej namne!

Jag gillar exemplet med din hobby, grottdykning, och vikten av skapa en rutin. Vilka platser har du dykt på?

MartinS

MartinS skriver:

#4 - 2012-08-13, 07:22

Hej Lindeskog,

Kul att du gillar grottdykningsexemplet smile
Just nu är jag mest i Mexiko och dyker. Vi kartlägger grottsystemen och skapar datoriserade kartor som sedan kan användnas av andra som dyker i samma grotta.

I Sverige finns är man mest hänvisad till vattenfyllda gruvbrott - men det går också bra smile

Ha en skön höst!

/MartinS

Nour

Nour skriver:

#5 - 2012-10-25, 12:49

HEJ!!!vilken fin blogg ni har skaffat. Vi hade ingen blogg ne4r jag gick i denna skola.Jag sanakr er se5 mycket. Mvh Juliette

MartinS

MartinS skriver:

#6 - 2012-10-25, 21:06

Hej Juliette

Trevligt att se ditt inlägg.
Hoppas att det går bra med strukturen.

Visst är han bra, den där David.
smile

/MartinS

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.