STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

18 Apr

En klapp på axeln för den modstulne


Datum: 2017-04-18 11:09 Kommentarer: 0 st

Vissa dagar är det bara så otroligt mycket. Du jobbar och jobbar och rätt som det är, är dagen slut. Och så är det fredag. Igen. Snart är det midsommar.

De intensiva dagarna läggs samman till längre perioder som, när du ser tillbaka, ter sig som i ett töcken. Vad har du fått gjort, egentligen? Du har uppenbarligen gjort mycket, men när du tänker på vad det var för något, är det helt tomt. Ändå är du trött.

Då är det lätt att vi känner oss missmodiga. Vi har slitit, men vi ser inte att vi kommit framåt. Det känns som att det aldrig tar slut. Måndag, fredag, måndag, fredag.

Synliggör det gjorda
Vi skulle i dessa stunder må bra av att tydligt se allt vi åstadkommit, utan att behöva lägga allt på minnet. Att se tillbaka och uppmärksamma det vi fått gjort är som att igen få bocka av samma uppgift en gång till. Kanske blir inte kicken lika stor den här gången, men nog känns det skönt, alltid.

Visuella varianter
Ta därför reda på hur du lättast synliggör allt du gjort den senaste tiden. Beroende på var och hur du har dina att göra-uppgifter kan du till exempel göra så här:

  • Klicka fram "Slutförda uppgifter"-vyn i din digitala att göra-lista (till exempel Outlooks uppgifter-funktion).

  • Ha ett spett där du spetsar veckans färdiga post it-lappar successivt, allteftersom du slutför uppgifterna som står skrivna på var och en.

  • Min klient Frida ställde en skål på skrivbordet där hon lade alla klara, hopknycklade post it-lappar. Hon njöt av att se skålen fyllas.

  • Dra varje dag ett lika långt streck som du upplever att du kommit framåt under dagen, på ett blad eller en whiteboard. Du ser att det sammanlagda strecket blir längre och längre.

  • Stryk uppgifterna i ditt att göra-block med en penna som har aktuell veckas färg, så du ser alla de uppgifter som du slutfört under just denna veckan. Kanske räcker det med fyra olikfärgade pennor som du varvar.

  • Eller, gör på ett helt annat sätt.

Det viktiga är att du snabbt och lätt kan se (eller fysiskt känna) hur mycket du gjort, även om du inte först kommer ihåg det.

Om du vill, gör så här

  1. Ta nu med en gång en titt "bakåt" i din att göra-lista.

  2. Lägg märke till allt du gjort klart och njut av att du inte behöver göra de sakerna längre.

  3. Om tillbakatitten gav mersmak och du tror att du skulle må bra av att lyfta fram allt det gjorda för dig själv då och då, lägg in i din fredagsrutin att du tar bara några minuter då du skummar igenom allt gjort i din att göra-lista. 



Eller, ta den här titten bara då du känner dig matt och missmodig.

Små segrar blir stora i längden
Om du då och då visar dig själv allt du gjort när du jobbat intensivt, kommer det att gå upp för dig att du gjort mer än du först upplevde. Du hittar till exempel samtal du glömt att du ringt och du kan igen glädjas åt att de är över. De korta stunderna av att se allt vi fått gjort blir de små segrar som är så viktiga för att vi ska trivas med vår inre arbetsmiljö. Du ger dig en metaforisk klapp på axeln och kan låta din inre röst utbrista i ett glatt “Bra jobbat!”.

Hur gör du?
Hur gör du för att tydliggöra för dig själv att du åstadkommit mer de senaste dagarna än vad du spontant kommer ihåg? Lämna en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.