En att-göra-lista i handen är bättre ?än fem i veckan
Datum: 2010-09-03 17:02
Har du för vana att skriva en ny att-göra-lista varje morgon? Brukar du få flytta över uppgifter från gårdagens lista till dagens, eftersom du inte hunnit med det du tänkte?
Känner du dig då upplyft och ivrig att sätta igång med dagens uppgifter, eller känns det som att du börjar dagen med en tung ryggsäck av försenade uppgifter?
Istället för att skriva en ny lista varje morgon, låt listan innehålla allt du kan komma på att du har att göra och låt den leva över tid.
Varför? Jo, så här ser jag på saken:
Det förutsägbara oförutsedda
Skriver du en ny att-göra-lista varje morgon, innebär det att du försöker förutspå vad du ska hinna under dagen.
En sak vet vi säkert: det kommer att inträffa oförutsedda saker under dagen. Ofta innebär dessa oförutsedda saker att vi behöver lägga tid och energi på att lösa dem, göra dem eller röja dem ur vägen.
Det vi satt upp på dagens lista prioriteras lätt ned och de oförutsedda sakerna kommer före. Konsekvensen blir att du inte hinner allt du trodde och du får flytta över de återstående uppgifterna till nästa dags lista.
Ofta är det då närmare till hands att känna det som ett nederlag istället för vad det egentligen handlar om — att du på ett rådigt sätt lyckats prioritera rätt bland dina att-göra-uppgifter; de som stod på listan och de som dök upp oförutsett.
Det är lätt att ha en teori om vad vi kommer att hinna under veckan, men det är inte fullt lika lätt att på förhand veta vilka uppgifter som kommer att vara de viktigaste uppgifter att hinna. Vi har inte hela bilden av vad som kommer att hända i veckan och därför kan vi inte vara säkra på att det är just de här tio sakerna som vi skrivit upp på listan som är de tio viktigaste att hinna.
Skapa en total-lista
Så, skapa inte en ny lista varje morgon över det du ska hinna under dagen, utan ta nu tjugo minuter då du på ett blankt blad eller på det ställe du har dina att-göra-uppgifter skriver upp allt som du just nu kan komma på att du har att göra. Skriv verkligen upp allt, från nu och så långt fram i tiden du kan föreställa dig.
Den blir som en bank av allt du har att göra och du behöver inte längre som tidigare fundera på om du verkligen kommer ihåg allt från igår när du skriver dagens lista (du kanske inte har gårdagens lista tillgänglig just för ögonblicket). Du behöver inte heller lägga tid och ork på att skriva ner något igen som du skrev ned igår.
Det kommer att bli en riktigt lång lista. Känner du dig stressad när du ser allt som står där, tänk på att du hade alla de sakerna att göra redan innan du skrev listan, det är bara det att du nu ser dem tydligt och det är nu du kan arbeta med dem på ett systematiskt och handlingskraftigt sätt.
Det är nu du kan ta kommandot över allt du har att göra.
Prioritera successivt
Bland alla uppgifter, välj den som är précis rätt att göra just nu, d v s den som har högst prioritet.
När du gjort den klar, välj då den uppgift som därnäst är précis rätt att göra, sedan nästa och fortsätt så.
När något nytt dyker upp, gör det direkt eller lägg det till listan i väntan på prioritering. Listan kommer att ömsom fyllas på och öka, ömsom bockas av och minska.
Du behöver inte längre hålla saker i huvudet, dra dig till minnes eller oroa dig för att något faller i glömska. Håller du den uppdaterad, finns det som du har att göra i tryggt förvar i listan.
Hur gör du?
Hur håller du koll på allt du har att göra?
Välkommen att kommentera nedan!