STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

09 Feb

Den verkliga nyttan av det nästa steget


Datum: 2016-02-09 12:14 Kommentarer: 0 st

För att komma framåt i ett projekt eller en stor uppgift, ser vi till att hela tiden ha ett nästa steg definierat. Det kan låta självklart. Men, gör vi så?

I synnerhet när projektet eller uppgiften är oöverskådligt och luddigt är detta särskilt förenklande. Sedan några veckor tillbaka är jag involverad i ett projekt som är stort, något otydligt och explorativt.

Då detta är första gången vi gör något liknande, finns det ingen färdig plan. Under arbetets lopp har jag successivt definierat nästa steg som att göra-uppgifter, gjort dem och bockat av dem.

Förvandla stagnation till rörelse
Häromdagen, när jag hade bockat av det sista definierade steget, bestämde jag mig inte direkt för ett nytt, utan jag gick därifrån och lät det bero. Efter en stund märkte jag att jag gick och tänkte på projektet.

Det kändes tungt och arbetssamt och nu hängde det i luften. Jag kunde inte släppa det riktigt. Tanken på vad vi hade framför oss var överväldigande och den entusiasm jag kände tidigare var som bortblåst.

Men, när jag bestämde mig för nästa lilla steg, släppte det. Jag började direkt tänka på när jag skulle kunna ta det (“helst nu direkt!”) och jag fick fart igen.

Ett första steg är allt som behövs
Händelsen fick mig att än mer tydligt se vad jag behöver för att komma framåt:

  • Nästa steg på varje projekt.

  • Skjuter jag ändå upp det nästa steget, definiera ett mindre första steg före det nästa.

Det är allt.

Om du är lik mig och de flesta andra jag möter i min vardag, gäller detta också dig.

Gör så här
Titta igenom din projektöversikt.

  • Har du ett nästa steg på varje? Om ej, hitta på ett.

  • Har du något projekt som står still och du kört fast? Hitta på ett mindre nästa steg.

Det är allt.

Kontinuerlig rörelse är att föredra
Har du hela tiden ett nästa steg på varje stort du vill få gjort och om du definierar ett ännu mindre steg om du kör fast, är du hela tiden i framåtrörelse. Det är som att köra bil. I motlut behöver du växla ned och rätt som det är, klarade du backen och är uppe på krönet.
Du skjuter upp färre saker och slipper stressa så mycket före deadline.

Hur gör du?
Hur gör du för att se till att du hela tiden rör dig framåt i dina projekt? Berätta i en kommentar nedan!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.