Den bedrägliga brådskan och hur vi slipper den
Datum: 2017-03-27 17:22
Det finns paradoxalt nog något skönt med att inte alls prioritera, utan att blint göra allt akut och brådskande vi kommer på, som dyker upp eller som vi blir ombedda att göra.
Vi är minsann ingen nej-sägare, utan vi hjälper till, vi säger ja — till allt, särskilt om det är bråttom. Visst, det är stressigt, men djupt inne i magen glöder en varm, trygg, känsla av att vi gör rätt, för det var ju bråttom. Det kan på ett sätt upplevas som en välsignelse att det kommer akuta saker, får då finns det ingen tvekan om vad som “måste” göras först. Ingen kan någonsin beskylla oss för att vi inte ställer upp, för det är ju helt uppenbart att vi har så mycket som brådskar, hela tiden.
Slitsam stress
Men, det där kostar. Det kostar på. Inflödet av brådskande saker sinar aldrig, för saker att göra som ännu inte är brådskande gör vi inte förrän de är brådskande. Allt brådskar och vi framlever våra arbetsdagar i ständig stress och press.
Vi får sällan pusta ut, utan direkt är där något nytt som hänt. Vi skyndar, skyndar och hinner i bästa fall précis. Om och om igen sväljer vi ned frustrationen över att kvaliteten i det vi gjorde inte blev så hög som vi klarar, för det finns liksom inte tid.
Att göra det rätta
Men, den som prioriterar mer systematiskt vinner en annan, skön känsla. Det är den varma, trygga förvissning om att det vi gör just nu är det rätta att göra just nu — även om det inte är akut och även om det runt omkring yr saker som till synes brådskar.
Bara för att något brådskar och bullrar är det som bekant inte viktigt. Prioriterar vi mer de uppgifter som är viktiga, lyckas vi lättare med det som är vårt jobb, i ett längre perspektiv.
Det här känner du säkert igen från den ack, så vanliga, men o, så oanvända bråttom/viktigt-matrisen.
Då, sedan mot här, nu
Men, att prioritera de viktiga sakerna och mer än spontant välja bort de brådskande men oviktiga är i början en smula obekvämt. För, vi behöver förankra vår prioritering i det långsiktiga, som ofta inte är så synligt här och nu. Att något är bråttom här och nu är påtagligt, medan att det i förlängningen leder oss på rätt väg kan verka mer diffust.
Om du därför bestämmer dig för vad som avgör om något är viktigt eller inte, gör du lättare rätt prioritering. Kriteriet för “viktigt” är oftast om uppgiften bidrar till de mål du ansvarar för, men det kan såklart också vara något helt annat för just din verksamhet.
Det viktiga är att du har ett kriterium annat än godtycke.
Gör så här
Om du vill, gör idag så här:
- Fråga dig själv vad som borde avgöra vilka uppgifter som är viktiga i ditt arbete. Sätt ett, åtminstone ett, kriterium på vad som är viktigt, förslagsvis att uppgiften bidrar till de mål du ansvarar för.
- Under denna vecka, när du kommer på något du ska göra, när du är på väg att skriva upp något för att komma ihåg att göra det, när du får förslag om att göra något eller då någon ber dig göra något — fundera en sekund eller två på om kriteriet uppfylls och uppgiften därmed är viktig.
- Är uppgiften inte viktig, kan du säga “nej, tack” eller “ja, men senare” med mer gott samvete än annars. Skulle du ändå välja att göra uppgiften, innebär ändå reflektionen över hur viktig den egentligen är att du är ett steg närmare att prioritera systematiskt på ett sätt som är mer verkningsfullt och du tränar på att göra det.
Samma glöd men mindre stress
Om du prioriterar på ett mer systematiskt sätt än bara efter hur bråttom något är, får du också njuta av samma sköna känsla av säkerhet som när du hela tiden gör det som brådskar mest, men du slipper den slitsamma stressen. Du är tryggt förvissad om att det du gör nu i förlängningen är det rätta, för med förankring i det långsiktiga har du avgjort att det är viktigt — om än inte ännu bråttom. Du vinner god framförhållning och får mindre av tröttande “fem-i-tolv-arbete” än annars. Nog kan väl det gå an.
Hur gör du?
Précis nu skriver jag min nästa bok, som just handlar om att prioritera. Därför är jag nyfiken på hur du gör, för säkert har jag inte täckt in alla aspekter hittills. Alltså, vad har du för tankar om prioritering som du vill dela med dig till mig av? Lämna gärna en kommentar och berätta.