STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 May

Delegera till ditt lugnare sommarjag


Datum: 2016-05-30 11:08 Kommentarer: 0 st

Märker du hur det accelererar nu? Tiden fram till midsommar krymper ihop alltmer.

En kund jag talade med häromdagen uttryckte det som att ”dagarna kvar till semestern känns alltför få”. Många av oss är nu i vårens allra mest intensiva period, då mycket ska bli klart innan vi går på sommarledighet.

Få är lediga hela sommaren, men för många har ändå sommarmånaderna ett lugnare tempo. Jobbar vi, är kunden ledig. Alltid är det någon i projektet som är på semester. Först i andra halvan av augusti drar det igång på allvar igen.

Driver du skärgårdskrog eller arbetar i någon annan sorts sommarsäsongsintensiv verksamhet kommer det lugnare tempot snarare längre fram i höst.

Glesa ur listan
Jag gissar att du har en tämligen diger att göra-lista just nu. Säkert skulle det vara skönt att glesa ur den och bli av med en del uppgifter. Gör då det.

Du vet att det blir lugnare om ett par månader, när ni bara är hälften så många på kontoret. Skjut därför upp sådant som inte prompt måste vara klart innan midsommar till ett tag efter.

Du vinner fokus
Då får du arbeta mer ostört med dessa viktiga, ej brådskande saker, eftersom färre är i tjänst och behöver din hjälp. Du slipper onödigt dåligt samvete för uppgifter du inte hinner i denna intensiva tid, eftersom du planerar dem till längre fram, då förutsättningarna är gynnsammare.

Gör så här

  1. Titta igenom hela din att göra-lista och markera de uppgifter som du med fördel istället gör under den kommande lugna perioden. Det kan vara uppgifter av två olika slag:
    • uppgifter du behöver lugn och ro för att lättast göra
    • uppgifter som skulle vara oerhört sköna att ha gjort när det drar igång i höst

  2. Kategorisera dessa uppgifter på ett sätt så du lätt hittar dem sedan. Förslagsvis kategoriserar eller tag:ar du dem med t ex ”Sommargöra”. Har du din att göra-lista på papper - avdela ett blad längst bak i blocket, där du listar sommargöra-uppgifterna, så är de lättillgängliga.

  3. Boka nu in ett halvtimmesmöte med dig själv i din kalender på den dag då den lugna perioden troligen börjar och benämn det i stil med ”Planera sommargörat”. Då tar du alltså fram alla sommargöra-uppgifterna och pytsar ut dem i lagom omfattning under stiltjet. Om du vill vara säker på att du har tid till dem, lägger du in några timmars möte med dig själv under varje vecka. Känns det överflödigt, sätter du några lämpliga deadlines (om det är viktigt för dig att de är klara innan hösten).

Lättare börda att bära
Om du nu skjuter fram uppgifter till de lugnare sommarveckorna, kan du med större entusiasm fokusera på de uppgifter som har högsta prioritet just nu, eftersom du inte behöver känna dig tyngd av sådant du inte hinner (och som egentligen inte är så brådskande). Du förlägger arbetet på uppgifterna till en tidpunkt då det kommer att vara lättare och gå fortare för dig att göra dem, vilket i sig är en sorts effektivisering.

Hur gör du?
Hur gör du för att nyttja de lugnare sommarmånaderna på ett smart och effektivt sätt? Lämna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.