STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

14 Jan

Bygg strukturen pö om pö


Datum: 2020-01-14 09:20 Kommentarer: 0 st

När vi ska skapa ett riktigt smidigt, strukturerat arbetssätt behöver vi bra verktyg som hjälper oss med det vi vill få gjort. De kan vara fysiska sådana, såsom lådor, ställ, pärmar, hyllor, burkar, hålslag, pennor, saxar, linjaler.

De är dock såklart alltmer digitala, som appar, tjänster och mjukvaror. De lagrar information vi behöver, de utför operationer vi själva vill slippa, de serverar det vi behöver närhelst vi behöver det, de är det själva verktyg där vi skapar det centrala resultatet av vårt jobb - en strukturtips-artikel, till exempel.

Ett inverterat städröj

En fallgrop jag ser att en del av oss råkar ut för är att de skaffar alla verktyg först och börjar strukturerandet sedan. När de börjar ett nytt jobb eller får ett nytt kontor, åker de och handlar brevkorgar, tidskriftsamlare, lådor och allehanda väldigt snygga förvaringsartiklar de tror de kommer att behöva. Sedan har de ett sjå att komma på vad de ska ha i dem alla. Då blir det lätt splittrat, för så de tänker när de skriver etiketterna, tänker de kanske inte när de i den intensiva vardagen snabbt vill hitta något de lagt någonstans.

En digital parallell är om vi skaffar alla smarta appar vi får tips om och skapar konton (ofta gratis) på alla molntjänster som “man ska ha, för de verkar ju så bra”. Vi använder dem så smått i olika sammanhang och efter ett tag är vi osäkra på vilken tjänst vi använder i vilket projekt och vilken app vi har till vad.

Återigen splittring och tid lagd på att leta och dubbelarbeta. I båda dessa exempel är det som att vi försöker bygga hela strukturen klar innan vi börjar använda den.

Börja med något, inte några

Istället, sätt behovet först och låt verktyget komma i andra hand. Du behöver inte hitta på den fullödiga strukturen innan du sätter den i verket. Börja ditt strukturerande i någon ände, med det du har, och lös ett enda strukturbehov först. När det fungerar tillräckligt bra som en start, gå vidare på nästa aspekt. Och sedan nästa.

Gör så här

Vill du förenkla själva strukturerandet, fråga dig idag:

  • Vad för strukturproblem är det du just nu har fokus på att lösa?

  • Vad för strukturverktyg har du skaffat och ännu inte använder, som inte har med detta att göra? Ta bort det helt eller stuva undan det för ett tag, så det inte är i vägen. (För inte så länge sedan upptäckte jag att jag hade ett hålslag och det slog mig att jag inte använder pärmar, så jag slår aldrig hål. Men, “ett hålslag ska man ju ha”, har jag troligen tänkt i en pappershandel en gång.)

  • Vad är ditt nästa, minsta lilla steg just nu att ta mot att lösa strukturproblemet du valt? Gör det direkt eller lägg till det som en att göra-uppgift på din lista.

I stabil takt

Om du förbättrar din struktur pö om pö istället för att göra ett rejält ryck blir förändringen mindre övermäktig. Du bygger din nya struktur successivt och du behöver inte vänta till dess du är helt klar på att få njuta av den smidigare vardagen. Du får fira små segrar ofta, för det blir ett uns enklare för varje liten förändring du gör.

Hur gör du?

Vad är nästa strukturbekymmersdetalj du vill ta dig an och strukturera upp? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.