STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

29 Aug

Bromsa in när ruschen är över


Datum: 2017-08-29 16:08 Kommentarer: 0 st

Det händer att vi har en deadline inför vilken arbetshastigheten accelererar den sista tiden. För en del händer det sällan, för andra ofta. Allteftersom dagen D (eller timmen T, för den delen) närmar sig arbetar vi intensivare och intensivare. Rappt responderar vi på mejl och mentions som handlar om det vi ska leverera. Uppgifter som inte har med deadlinen att göra gör vi med vänsterhanden (om ens alls just nu) och då och då går det upp för oss hur tunnelseende vi blivit - med denna deadline i fokus.

Så är dagen förbi. Vi hann! Somliga går nu luften ur, de trycker till rejält på bromsen och direkt går de ner i varv. Andra har gasen i botten hela vägen fram till leverans och när den är gjord fortsätter de i full karriär framåt i samma tempo som om ingenting har hänt - men på andra uppgifter, till exempel dem de inte hunnit med den senaste tiden.

Fort och förmodligen fel
När tempot är högt är risken att vi inte gör de bästa av val av bara farten. Vi drämmer till på uppstuds på det som dök upp, utan att reflektera över om det var det rätta att lägga kraft på just nu. Vi skulle mindre slänga pärlor åt svin och prioritera mer rätt om vi, nu när det inte är fullt så bråttom, bara sänkte tempot en smula och tänkte efter ett varv till innan vi gick till handling.

Går inte intensiteten ned av sig själv efter deadline, har vi nytta av att själva agera för att den ska göra så.

Gör så här
Känner du igen dig i att du lätt fortsätter i samma tempo också efter leverans och du då skulle vilja prioritera mer sansat gör så här:

  1. Ta en titt i din kalender och hitta nästa lämpliga deadline då du gör på ett annat sätt än tidigare.

  2. Boka in reflektionstid med dig själv dagen efter leverans. Kan du vika hela dagen för att göra något helt annat än ditt vanliga arbete (en promenad i skogen, en dag på spa, fritt reflektionsarbete “off site” eller något annat)? Kan du högst avsätta ett par timmar? En halvtimme? En kvart? Vad som helst är mer än ingen reflektionstid alls.

  3. När du reflekterar, töm huvudet på det du tänker på om vad du har på tapeten just nu. Vad för saker har nu, i detta nya läge, hög prioritet den närmaste tiden? Vad för typiska uppgifter från vem och om vad ska du uppenbart inte prioritera framför allt annat - oavsett hur mycket de larmar och står i?

Eller, gör så här:

  • Beskriv det här fenomenet för en kollega eller en vän du vet inte råkar ut för samma sak och be denna fråga dig om det inte är dags för en stunds eftertanke när leveransen är inne. Du vet redan nu när deadline är, så ni kan rent av bestämma en tid eller dag för detta. Kanhända blir det ännu lättare gjort om ni bokar in en lunch dagen efter deadline, för luncher är kanske lättare att hålla fast vid och ta på allvar än enkla “kan du påminna mig?”-inbokningar.

Eller, hitta på ditt eget sätt att uppmärksamma dig själv på att det går bra att sänka tempot nu när deadline är avklarad (om du vill göra det, vill säga).

Mer medvetenhet
Om du sänker tempot när det inte är fullt så bråttom, kommer du skaffa dig mer sinnesnärvaro att fatta medvetna prioriteringsbeslut. Istället för att slå till på volley vad som helst kommer lägger du kraft på rätt bollar, vilket du har glädje av i det större perspektivet och i längden.

Hur gör du?
Vad är ditt bästa sätt att komma till sans efter att du spurtat mot en deadline? Du är varmt välkommen att dela med dig i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.