STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

04 May

Bort med det, bara!


Datum: 2011-05-04 15:36 Kommentarer: 0 st

Har du dagar då du påtagligt känner att du har för mycket omkring dig, i luften och på ditt skrivbord?

Har du då så mycket framför dig att du bävar inför att hugga tag i något, för det är så mycket och det är så rörigt?

Då är det dags att rensa upp och skala bort.

Gör du det, kommer det du har att göra te sig enklare, för det består inte av så många och så mycket.

Du ser klarare, eftersom bara det som behövs finns - du behöver inte se förbi allt det som inte behövs (eftersom det inte finns kvar).

Gör så här

Fråga dig:

  1. Vad för saker har jag många av samma av, där jag skulle kunna slänga alla utom en? Släng.
  2. Vad för dokument är så gamla att jag aldrig kommer att behöva dem igen? Radera, släng eller strimla.
  3. Vilka möten skulle jag kunna avstå ifrån de närmaste veckorna? Avboka.
  4. Vad har jag för böcker i min bokhylla jag inte kommer att läsa igen eller inte kommer att läsa alls? Skänk bort.
  5. Vad för att-göra-saker skapar egentligen inte så mycket värde, utan mest är sån’t som jag för länge sedan bestäm mig för att göra (eftersom det verkade vettigt då), men som jag nu lika gärna skulle kunna strunta i? Ta bort.
  6. Vilka produkter eller tjänster i mitt företag fungerar mer som barlast än som motor för att driva verksamheten framåt? Låt dem tacka för sig och avveckla dem.
  7. Vad för bra-att-ha-utifall-att-saker kan jag med största säkerhet göra mig av med utan att det får några som helst konsekvenser? I bingen, med dem.
  8. Vilka bilder på min anslagstavla ovanför skrivbordet skulle jag kunna ta ner, eftersom de inte längre är fullt lika inspirerande och roliga som när jag satte upp dem? Släng dem, klipp ut nya som nu inspirerar dig och sätt upp dem istället.
  9. Hitta på åtminstone en till fråga som kan hjälpa dig få syn på vad du dessutom skulle kunna rensa upp och skala bort. T ex “Vilka sladdar har jag kvar, fast manicken de hör till är borta/slängd/trasig?” eller “Kommer jag verkligen bläddra igenom alla broschyrerna från förra årets mässa, som ligger i kassen bakom dörren?”

Enklare och klarare

Men varför då något så banalt som att städa? Jo, du kommer att uppleva en större enkelhet och klarhet, eftersom det material du har är det du behöver utan att det skyms av sådant som inte har något värde för dig längre.

Om du är som jag, kommer du också känna det som att bördan lättat, eftersom du inte har en “ryggsäck” av förlegade saker och du känner dig då också friare eftersom du gjort dig av med onödiga möten och uppgifter, så att du har mer tid över till att jobba med det som verkligen tar dig och verksamheten framåt.

Hur gör du?

Hur gör du för att ha precis lagom av det du behöver, varken mer eller mindre? Välkommen att kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.