STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

06 Nov

”Bara ett litet tag till”


Datum: 2013-11-06 09:39 Kommentarer: 0 st

Har du för vana att skjuta upp saker du har att göra?

Tänker du då och då att “imorgon är nog en bättre dag” och “jag har säkert mindre omkring mig på tisdag, så jag gör det då istället”, eller “jag hinner inte ta i det där nu, utan det sista blir lättare gjort sedan”.

Brukar du ha rätt? Eller, lockar det att tänka detsamma också imorgon och därpå skjuta fram själva görandet ytterligare?

Du är i gott sällskap. Handen på hjärtat, jag erkänner att jag absolut har en släng av “sedan-sjuka”. Jag tror att det är min starka känsla för frihet och kravlöshet som spökar, men det är en helt annan historia.

Det är fascinerande hur vi på detta sätt visar att vi tror mycket gott om vår kapacitet i framtiden. Vi tror till och med att vi imorgon är mer kapabla att göra det som ska göras än vi är idag.

Var gärna optimist, men också realist

Det är dags för oss att anamma en mer realistisk bild av hur vi kommer att känna oss imorgon (och vilken ork vi har då).

Det nu du är i idag, är detsamma som du är i imorgon. Det är högst troligt att du imorgon kommer att känna samma motstånd mot att göra det du skjuter upp till då.

Vi som har en tendens att skjuta upp saker, överskattar lätt hur mycket jobb det är och hur mycket tid det tar att göra den där saken vi vill skjuta upp.

Känner du igen dig i det här, unna dig att få känna på hur det skulle kunna vara istället.

Gör så här

  • Bestäm dig för att du under den här veckan, varje gång du tänker “Jag får göra det se’n.”, säger till dig själv “Ja, eller nu.”.
  • Mer än tidigare, gör alltså direkt det du är på väg att skjuta upp till senare.
  • Nu, skriv i din kalender på dagen som infaller en vecka från idag att du ska utvärdera hur det gått.
  • Då, stanna upp för bara några minuter. Stäng av radion, stäng av telefonen, stäng dörren, vänd dig bort från datorn och tänk tillbaka på hur det varit att göra fler saker än annars med en gång.
  • Har du hunnit med färre av de viktiga sakerna genom att du slutfört mindre viktiga uppgifter istället för att göra en systematisk prioritering? Eller, har det varit skönt och befriande att slippa ha en ständigt växande “orderstock” av nästan klara uppgifter att slutföra, som hänger över dig?

En god ny vana

Om du fick mersmak på att göra nu istället för sedan, etablera det som en vana genom att öva under de 21 dagar det sägs ta att etablera ett nytt arbetssätt. Använd till exempel Habitforge.com för att hjälpa dig hålla räkningen.

Om du testar att i större utsträckning än vanligt slutföra uppgifter direkt istället för att skjuta upp det sista, kommer du att komma i hamn med mer av det du gör. Fler saker blir helt klara och du kommer att ha färre småfix-uppgifter som du “också måste ordna” innan du kan ta helt ledigt.

Kanske hinner du sätta igång färre nya uppgifter i varje stund, men å andra sidan blir du mindre splittrad och behöver ha färre saker “i bakhuvudet” i vardagen på jobbet.

Är du som jag, kommer du att känna dig lättad av att slippa bördan av de halvfärdiga uppgifterna; en känsla som ger dig stor energi.

Hur gör du?

Hur gör du för att inte fälla krokben på dig själv genom att skjuta upp saker? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.