STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

06 Mar

Automatisera någonting (ytterligare)


Datum: 2017-03-06 08:49 Kommentarer: 0 st

Har vi bra ordning på vad vi har att göra och det material behöver och hanterar vi våra informationsflöden så systematiskt att vi känner oss “on top of things” snarare än underst i högen och prioriterar vi målmedvetet så att vi gör det viktiga framför det som bara är bråttom - då är det naturliga nästa utvecklingssteget att få uppgifterna gjorda automatiskt.

Ju mer vi får saker gjorda utan ansträngning och tidsåtgång från vår sida, desto mer ork och utrymme får vi till det vi helst vill ägna oss åt. Det är inte den av vissa befarade framtid då allas våra arbeten tagits över av robotar och vi är alldeles sysslolösa jag talar om, utan det finns faktiskt en hel del vi kan automatisera här och nu, idag.

De små tingens tyranni
De centrala, avancerade uppgifterna där din kärnkompetens och begåvning behövs som mest ska du fortsätta att göra själv, men alla utför vi också en hel mängd småoperationer dagligen och stundligen, som varken är särskilt inspirerande eller beroende av att det är just vi som gör dem. Vi sparar ner något, byter namn på något, flyttar något till en annan mapp, skriver ut något, stuvar om några celler, sorterar på ett annat sätt, skriver samma sak på många ställen, går in någonstans och lägger ut något där.

Detta ständiga “pyssel”, som en bekant till mig nyss uttryckte det, är förvisso småsaker, men också de tar tid - särskilt när något strular när vi “bara skulle göra detta lilla”. Vi hittar inte mappen där det ska ligga, vi kommer inte ihåg var vi skulle gå in, vi tappar greppet när vi ska klicka och dra och får börja om från början igen. Det är då som frustrationen väcks och minuterna tickar och vi blir alltmer stressade över att dessa småsaker kommer i vägen för det viktiga.

Hjälp du redan har
I våra mejlprogram, “kontorsprogram” och operativsystem finns i regel en hel del pysseleliminerande automatiseringsfunktioner som är tämligen enkla att lära sig, men jag upplever att alltför få av oss använder dem. Så, låt oss slå ett slag för dessa nu.

De kan till exempel heta “makron/macros”, “regler/rules”, “snabbsteg/quick steps”, “snabbdelar/quick parts”, “scripts”, “VBA”, “Automator” och annat. Med tämligen enkla medel kan vi låta dem göra dessa små operationer för oss och det utan att vi behöver skaffa några nya programvaror eller be någon om lov att få göra det.

Du lär dig lätt själv hur du går tillväga, för internet fullkomligt kryllar av guider och instruktioner - såväl “officiella” sådana som videor och instruktionsbloggposter av entusiaster. Här finner du till exempel “utbildningscentrat” för Office-paketet och till annat söker du dig fram. Du behöver inte lära dig allt på en gång, utan för nu räcker det med ett enda ytterligare knep, så blir arbetet varje dag åtminstone ett uns lättare.

Gör så här

  1. Bestäm dig för att lära dig något nytt om de inbyggda automatiseringsfunktionerna denna vecka. Du behöver inte från början veta **vad** du vill automatisera, utan det kommer du att få en idé om när du lär dig vad som går att göra.

  2. Sök nu på en kombination av "tutorial", "guide", "overview", "macro", "rules", "script", "automator", "vba", "office", "lotus notes", "outlook", "os x", "windows" eller något annat.

  3. Välj en video eller bloggpost som verkar intressant och se eller läs den direkt eller skriv en att göra-uppgift som innebär att du gör det.

  4. Får du mersmak, sök på en ny kombination som prickar än mer rätt på det pyssel du nu fått en aning om att du skulle kunna bli av med.

En extra knuff i rättan stund
Om du lär dig mer om de inbyggda automatiseringsfunktioner du redan har i din dator och tillämpar någon (om än bara en), slipper du utföra något moment du tidigare gjort ofta. Istället kan du se på när det blir gjort helt automatiskt. Mig skänker det en känsla av att jag får oväntad hjälp från någon som vill mig väl.

Även om vi fortfarande har de större, mer avancerade uppgifterna att göra, är dessa små gratisskjutsar framåt då och då under dagen väl värt besväret att lära oss något nytt.

Hur har du automatiserat?
Vad har du gjort för automatisering som du njuter särskilt mycket av just nu? Du får mer än gärna dela med dig i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.