STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 Mar

Här är min morgonrutin


Datum: 2017-03-02 11:05 Kommentarer: 0 st

(Är du ute efter att se morgonrutinen snabbt - scrolla, för den finns där nere.)

Jag minns uppriktigt sagt inte vad det var som fick mig att besluta mig för att börja med en, men det skulle absolut kunna ha varit att jag en något senare eftermiddag än jag hade tänkt mig fullkomligen ramlade in i det stiernholmska hemmet efter en sådan där dag vi inte vill ha igen. Det var säkert väldigt fint väder och trädgården stod nog i försommarblom, men inget av det såg jag, för jag var trött, irriterad, besviken och antagligen lite ledsen.

Jag hade på morgonen kommit iväg lite senare till jobbet än jag hade önskat och när jag öppnade datorn och möttes av mailskörden dök jag direkt ned i den och började hantera mail. Där var några jag kunde bli av med snabbt, men där var också minst ett som fick min puls att stiga och eftersom jag ville bli av med det gjorde jag vad som behövdes och sedan ringde telefonen och såklart behövde den kunden få mitt mail med ytterligare info fort och någon kom förbi och det var lunch och möte och mera mail och fram på eftermiddagen bläddrade jag igenom att göra-listan och såg till min fasa att där var många uppgifter som var tämligen akuta som jag borde gjort tidigare på dagen och så blev det gräsligt stressigt och jag hamnade i rusningstrafiken och jag visste att jag skulle behöva jobba efter barnen somnat för att jag inte hade hunnit det jag skulle under dagen!

Så ville jag aldrig ha det igen.

En del tror det inte (för mina närmaste är det dock uppenbart), men jag är väldigt tankspridd och jag är synnerligen lättdistraherad. Eller, låt mig istället uttrycka det som att jag tänker oftast på flera saker åt gången och allt möjligt i min omgivning intresserar mig.

Har jag inte något att hålla mig i, blir dagen lätt som den blir istället för som jag önskar. Så, jag skapade mig en morgonrutin för jobbet. Sedan dess använder jag den varje dag. Genom åren har den blivit längre och matnyttigare, för jag har kommit på fler saker jag mår bra av att göra direkt på morgonen.

Här nedanför ser du den. Jag förstår om den kan se snårig ut vid en första anblick, så låt mig förklara varför där står som det gör.

Rutinen ifråga

 1. Kolla dagens kalender, så du inte missar något möte. Sätt ev påminnelser som behövs.
  För att inte slita ut påminnelserna som verktyg så att jag inte skulle bry mig om dem, har jag dem inte påslagna som standard. Jag slår bara på dem när jag ser att jag riskerar att missa något - t ex för att jag har ett annat möte precis innan.
 2. Kolla i dagens att-göra-uppgifter om det är någon akut uppgift du behöver hugga tag i direkt
  Det kan ju vara något jag har att göra som är så akut så att jag inte ens hinner göra morgonrutinen först!
 3. Sätt ”high” på tre av de kortaste uppgifterna för dagen och gör dem först.
  Resultaten från en pågående studie som Harvardforskaren Francesca Gino arbetar med tycks peka på att vi gör rätt i att börja dagen med några korta uppgifter, för då får vi en sådan dopaminkick att vi lättare tar oss an de svåra uppgifterna efteråt. Efter att ha satt "high"-etikett på uppgifterna i mitt att göra-list-verktyg, väljer jag att bara se de uppgifter med just den etiketten.
 4. Processa den fysiska inkorgen ner till noll.
  Har jag samlat på mig några papper sedan igår, tar jag hand om dem alla.
 5. Processa mailens inbox ner till noll.
  Åtminstone någon gång i veckan tar jag hand om alla inkomna mail så att inboxen blir tom. Zero. Zilch. Nada.
 6. Processa mappen ”Inscannat att distribuera” ner till noll.
  När jag digitaliserar mötesanteckningar och annat genom att scanna dem med en app i telefonen, hamnar materialet som pdf:er i en mapp på skrivbordet, som jag alltså tömmer.
 7. Ta fram "Today"-vyn i Things.
  Detta är vyn i mitt listverktyg Things som visar uppgifter som ska göras idag.
 8. Filtrera fram uppgifter med Viktigt-tag.
  Uppgifter som bidrar till min verksamhets mål är viktiga och har därför fått Viktigt-etikett.
 9. Är det många, "high" på de som är högst prioriterade.
  Jag hamnar i beslutslimbo om jag har för många uppgifter att välja på, så jag vill bara se några åt gången.
 10. Filtrera fram bara dagens "high"-uppgifter.
 11. Gör "high"-uppgifterna.
 12. När Viktigt-uppgifterna är slut, gå vidare på de övriga uppgifterna.
  Detta innebär att jag gjort rätt prioritering, för jag har gjort de brådskande och viktiga uppgifterna först!

Morgonrutinen räddar mig ofta. Med den har jag fått bättre framförhållning när det gäller uppgifter som har deadline, jag hinner mer de rätta sakerna varje dag och mindre tid går förlorad i onödan. Jag känner mig mer tillfreds och mindre stressad. Jag njuter ofta av den sköna magkänslan vi får av att känna att vi har koll på läget.

Nästa måndags utgåva av mitt veckobrev Klart! kommer att handla om morgonrutinen och vad den är bra för. Vill du veta vad jag rekommenderar där, anmäl dig till veckobrevet (om du inte redan är prenumerant, det vill säga).

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.