Var är verbet?
Datum: 2021-10-11 13:30
Avgörande när det gäller att ha en god struktur är att vara konkret, utförlig och précis — i synnerhet när vi formulerar vad vi har att göra som vi inte gör nu direkt. Det kvittar vilket funktionsfyllt digitalt att göra-listverktyg vi använder om vi däri skriver att göra-uppgifter som lyder “Budget”, “Sammanställningen”, “Eventet”, “Kursen”, “Tyskland” och liknande.
När vi skriver så kortfattat och telegramartat, är det bara just när vi skriver uppgiften som det är självklart för oss vad det är vi ska göra. När vi tittar igenom listan två veckor senare kan det vara vad som helst som är nästa steg när det gäller “Sammanställningen” och kanske nu något helt annat än vad vi tänkte på när vi skrev uppgiften första gången.
Dessutom, om du idag gör något på “Sammanställningen” och det finns något ytterligare kvar att göra, “får” du då bocka av att göra-uppgiften?
En kraftfull kontrollfråga
Jag förstår att det frestar att snabbt skriva ned ett nyckelord på det sättet för att så kvickt som möjligt “tömma huvudet” på allt vi tänker på att vi har att göra. Det är självklart OK, men när du fått ned allt, gå då igenom listan och fråga dig:
“Var är verbet?”
För, det är verbet som precist specificerar vad du ska göra genom dess roll som satsdelen predikat i meningen. En att göra-uppgift utan verb är istället en att-uppgift. “Att vadå?” kan man fråga sig.
Ett verb i varje uppgift
Att döma av vad jag ser hos mina adepter brukar att göra-uppgifter utan verb vara:
- otydliga, eftersom de bara säger rörande vad något ska göras — inte vad som ska göras
- för stora, eftersom det bakom nyckelordet ofta döljer sig ett smärre projekt, som inte går att bocka av efter en enda sammanhållen arbetsinsats
Resultatet blir att uppgifterna skjuts på framtiden och vi gör dem när det brinner i knutarna och då vi därför är som mest stressade.
Se alltså till att varje att göra-uppgift du skriver har ett verb.
Gör så här
- Skumma nu igenom din att göra-lista och lägg märke till om du har några att göra-uppgifter som är så kortfattat formulerade att de saknar verb.
- Hittar du någon, formulera om den. Om du upptäcker att uppgiften egentligen bestod av flera uppgifter (så du skulle behöva flera verb, såsom “ring”, “ta reda på”, “skriv ihop”, “skicka ut”, “sammankalla”, “avrapportera”) dela då upp den i så många uppgifter du behöver. Det viktiga är att du kan bocka av en att göra-uppgift efter en enda sammanhållen arbetsinsats.
- Vet du inte konkret vad som ska göras och kan du därför inte bestämma dig för rätt verb? Fråga dig vad som skulle vara det första steget för att få den information du behöver för att veta vad som ska göras. Låt detta första steg bli att göra-uppgiften du skriver. Kanske ska du fråga någon eller ta reda på något.
- Hade du verb i alla uppgifter? Utmärkt. Då klarar du dig galant förbi den strukturfallgropen.
Tydligare formulerat ger snabbare beslut
Om du ser till att alltid ha ett verb i varje att göra-uppgift-beskrivning kommer dina uppgifter att vara tydligare än annars. I den intensiva vardagen kommer du att snabbare fatta beslut om vad som är rätt sak att göra nu och du kommer inte att skjuta upp uppgifter lika mycket som du annars riskerat göra. Detta enda ord, verbet, gör underverk.
Hur gör du?
Hur gör du för att dels skriva ned vad du har att göra så snabbt som möjligt, dels formulera dig så konkret du behöver? Berätta för mig!