STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

19 Oct

Pang på rödbetan!


Datum: 2011-10-19 12:00 Kommentarer: 3 st

Det var en gång en ung man (och det var jag) som skulle presentera en rätt så radikal idé för en möjlig samarbetspartner, som i det här fallet var en något äldre man.

Jag och min kollega skulle helt enkelt sälja in vårt fantastiska projekt till företaget ifråga och vi behövde därför få med den här
mannen på tåget.

Han var mycket upptagen, eftertraktad och senior på många
sätt, så efter mycket om och men fick vi bokat ett kort möte.

När vi till slut släpptes in till hans rum, efter att ha väntat en timma efter överenskommen tid, satte vi oss mittemot honom vid det gigantiska ekskrivbordet och packade upp vårt presentationsmaterial.

Jag hann bara inleda med:
“Tack för att vi fick komma. Låt mig ta bakgrunden till att vi är här och vilka vi ...”
… när han avbröt mig med:
“Stopp! Säg vad ni vill göra. Tycker jag det är bra, kan vi ta allt det andra sedan.”

Jag blev tämligen perplex, men fann mig, presenterade direkt vår idé, fick honom med på noterna och med det hade projektet en partner.

Kom till kritan

Det finns ett informellt begrepp inom US Marines för det här: BLUF - Bottom Line Up Front. Där innebär det att när du presenterar något för ett befäl högre än dig, fatta dig kort och kom till kritan. Faller den i god jord, finns det gott om tid till detaljer senare.

Mitt möte med den seniore entreprenören var nu fem år sedan, men jag har kommit att tänka på det många gånger sedan dess. Framförallt har jag inspirerats av hur han lyckades ta ställning till så många förslag, fatta så många beslut och få så mycket gjort, genom att ha just BLUF-förhållningssättet.

Så, gå också du pang på rödbetan. Eller, om det inte är du som talar, be den som talar om att gå pang på rödbetan.

Säkert kan också du dra dig till minnes ett möte som tog evig tid på sig att komma igång. Det segades på med bakgrund och presentationer och resonemang och diskussioner runt, runt och ni kom inte till skott förrän efter allt för länge. Kanske var du själv den som tog ett för stort grepp inledningsvis. Tro mig, det har jag varit.

Man kan känna igen BLUF-förhållningssättet i en executive summary i en affärsplan, ett prospekt el dyl. Läs snabbgenomgången och är den intressant nog, fördjupa dig i resten först då.

Gör så här

Den närmaste veckan, testa hur litet bakgrund du kan komma undan med att dra när du har möte. Prova att gå pang på rödbetan och upptäck att ni kan runda av mötet en stund innan utsatt sluttid.

Experimentera också med BLUF-förhållningssättet när du skriver mail. Fatta dig kort, helt enkelt.

Kortare, koncisare och snabbare

Dina möten kommer att bli kortare, så du kommer att hinna fler utan behöva jobba mer.
Du kommer också att lägga mindre tid på att skriva mail, så du får mer tid över till annat (eller så du hinner skicka fler).

Om du kan leva med att beslutsunderlaget blir koncisare än idag, kommer du att fatta beslut snabbare, vilket ger högre hastighet framåt ditåt du vill med verksamheten.
Kortare möten, mer koncisa mail och snabbare beslut leder till att du åstadkommer fler saker, om det är vad du strävar efter.

Gå inte till överdrift

Slutligen: Nej, jag säger inte att du aldrig ska “dra bakgrunden”. I många fall behöver vi veta mer om varandra än ett första intryck för att etablera ett tillräckligt starkt förtroende och trygghet i det som ska göras.

Hur gör du?

När du hade ett riktigt effektivt möte senast, vad var det du gjorde för att det skulle bli det? Berätta gärna i en kommentar!

Kommentera

millandante

millandante skriver:

#1 - 2011-10-19, 16:04

Underbart är kort!!:)

Härligt och konstruktivt skrivet, tack:)

Camilla

Sophia Sundberg

Sophia Sundberg skriver:

#2 - 2011-10-19, 16:11

Härligt! Bekräftar det jag redan gör. Jag tar det ibland till och med ett steg längre och redan när någon vill boka ett möte med mig försöker jag ta reda på syftet och målet, och förelså att vi har en agenda. Där kan man ibland “sålla” bort möten som inte ens faktiskt behöver bli av. Jag kan också då urskilja vilka möten jag tar som ett “Walk and Talk” möte som ofta blir mer kreativt, öppet och konkret, än ett sitta bakom ett ekskrivbordsmöte. Jättebra skrivet David!

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#3 - 2011-10-24, 10:03

Camilla: Visst är det! Tackar.

Sophia: Strålande att möta Olle i grind redan så tidigt som vid mötesbokningen. Inspireras och tar med mig det.

/David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.