STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

25 Apr

När du inte har tid för en röjdag


Datum: 2012-04-25 12:30 Kommentarer: 0 st

Du som upplever att du har så mycket papper, saker och grejer omkring dig att du har svårt att koncentrera dig på rätt uppgift, eftersom du blir distraherad av allt du ser så fort du lyfter blicken för att tänka efter; visst skulle det vara skönt med en lugnare arbetsmiljö?Ju mer saker du har omkring dig när du arbetar, desto mer tid lägger du på att hantera alla de där sakerna.


Ju fler gamla publikationer du har kvar, eftersom du förut trodde att de var bra att ha, desto större är sannolikheten att du behöver leta efter dem som verkligen är till nytta för dig nu, om du ens hittar dem överhuvudtaget.

Färre saker - mer utrymme

Gör dig av med sådant du inte längre behöver. Kanske är det gammalt och inaktuellt, kanske fungerar det inte längre, kanske inspirerade det dig igår, men alls inte idag.


Ju mer du bara har saker och dokument du verkligen behöver, desto lättare är det att hitta dem utan ansträngning. Ju färre prylar och högar du har på ditt kontor, desto större fysiskt utrymme får du över till de viktiga uppgifter du behöver få gjort så enkelt som möjligt.Är du skapt som jag, ger dig rena ytor dessutom mer sinnesro.


Men, tillhör du vår skara, vi som tänker ungefär: “Ja, jag borde verkligen göra ett riktigt röj, men det hinner jag inte nu; jag får ta det till sommaren när det är litet lugnare.”


Det finns faktiskt andra vägar. Principen om små steg är tillämplig också när det gäller detta.

Gör så här

 1. Ge dig själv en utmaning: Bestäm dig för att göra dig av med en sak om dagen. 
  Det kan vara en pryl, pennor du egentligen inte trivs med, tidningar du aldrig kommer att läsa, gammal dokumentation ingen är intresserad av längre, något du fått i gåva och därför tror att du måste behålla el dyl. 
  Att “göra dig av med” betyder att ge bort, slänga eller sälja. Att stuva undan i en låda eller bära bort till arkivet räknas inte.
 2. För att göra ditt rensningsprojekt konkret, dedikera ett linjerat blad till att logga hur det fortskrider.
 3. Skriv varje dag upp vad du gör dig av med just idag.
 4. Bestäm dig för hur lång din utmaning ska vara.
  • Håller du på till dess att det linjerade bladet är fullt?
  • Gör du detta varje dag i ett år (c a 250 arbetsdagar)?
 5. När du har lust eller när du rent av är helt färdig, hör av dig till mig och berätta hur det gått och vad det fått för effekt för dig och din vardag. Du når mig bland annat genom att maila mig.

Att leta är leda

Kanhända får utmaningen samma effekt för dig som för mig, nämligen en stor känsla av lättnad, färre ställen att leta på (och därmed mindre tid till letande) och mer lust och ork att fylla på med nytt material som faktiskt inspirerar just nu istället för förr.

Hur gör du?

Hur gör du för att slippa visuella distraktioner när du arbetar? Skriv en kommentar och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.