STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

29 Aug

Något är mer än inget


Datum: 2012-08-29 12:00 Kommentarer: 0 st

Det finns stunder då det verkligen tar emot att göra det du vet att du skulle vilja ha gjort snart.Du har en jättehög i inkorgen som du borde beta av, men den känns helt oövervinnerlig. Du har den där omständiga, gräsligt tråkiga uppgiften framför dig, som tar en rejäl stund att göra och som ska vara klar innan veckan är slut.Du har skjutit upp det ett tag och du lägger märke till att detta uppskjutande inte skänker dig så mycket glädje när allt kommer omkring - uppgiften och högen finns ändå kvar.Kanske är det så, att det perfekta tillfället för att bli av med högen i ett nafs inte kommer att infinna sig med automatik.

Visst, du förstår att du behöver hugga tag i det, men ändå drar du dig så du nästan kryper ur skinnet.

En bejakande metod

I andra sammanhang skulle jag propagera för att avsätta så mycket tid som behövs, stänga om dig och bara få det gjort.

Men, ibland upplever jag att också det är svårt att få till, om jag egentligen inte vill. Låt oss istället bejaka att vi känner det där motståndet och ta till en strategi som passar oss bättre just därför.Tillåt dig att dutta, det vill säga gör mycket litet åt gången.Även om du inte hinner beta av hela högen på en gång, stick emellan och processa ett enda papper ur högen som ligger där i inkorgen och distraherar dig, under det att du egentligen håller på med något annat. Då är det som att du gör två saker samtidigt, fast de egentligen sker sekventiellt.Har du flera saker du drar dig för, gör litet grand på en, hoppa vidare till nästa och läs igenom något mail avseende den, innan du går på någon ynka del av nästa uppgift. Även om du inte får hela uppgiften gjord nu, gör du åtminstone något på den.Det viktiga är att du gör något i rätt riktning; vad det är rent konkret och hur länge du väntat med att göra det spelar ingen roll. Allt är ett steg framåt som inte innebär att du skjuter upp uppgiften ytterligare.

Gör så här

  1. Om du till exempel vill bli av med den stora högen i inkorgen, gör något riktigt litet av vad som behöver göras.
  2. När du gjort det, tillåt dig att fortsätta jobba med något annat, något som känns odramatiskt och enkelt att göra.
  3. Ge dig en imaginär klapp på axeln för att du gjort något konkret istället för att skjuta upp arbetet återigen.
  4. Efter en stund, gör en liten sak till.
  5. Efter ytterligare en stund, något mer på samma uppgift.
  6. Eller, lämna det hela därhän för idag och fortsätt dutta imorgon.
  7. Tids nog blir du klar. Kanske hinner du inte dutta dig igenom hela uppgiften innan deadline, men när du jobbar koncentrerat och intensivt de sista timmarna för att bli klar med allt, har du i alla fall mindre att slutföra än om du hade skjutit upp hela uppgiften tills nu.

Låt piskan ligga

Varje del av den arbetssamma uppgiften du duttar klart gör återstoden av uppgiften mindre. Du kommer att behöva göra ett mindre jobb strax före deadline än annars. Det kan till och med hända att du nästan utan att märka det, blir av med hela högen.

Du slapp kraftansträngningen och behövde inte piska dig till att få det gjort. Skönt det.Man kan tycka att detta är ett sätt att göra sig splittrad, men för egen del trivs jag ibland med att splittra min uppmärksamhet.

Om jag har kommit efter, är det skönt att göra väldigt korta uppgifter i många olika projekt eller uppdrag efter varandra eftersom det då känns som att jag kommer framåt på många håll samtidigt.

Hur gör du?

Hur gör du för att få till synes oöverstigliga uppgifter gjorda på lättaste sätt? Skriv en kommentar nedan och berätta.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.