STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

19 Sep

Minns och gör rätt sak på rätt plats


Datum: 2012-09-19 12:00 Kommentarer: 2 st

Hur ofta händer det att du tänker tankar som “När jag ändå är där, kan jag ju också ...”?Det kan handla om att du blivit tipsad om en otroligt häftig byggnad du “bara måste se” nästa gång du kommer till Toronto.Det kan vara att köpa passepartout-papper i konstnärsmaterialbutiken i samband med att du äter lunch på den trevliga krogen som ligger vägg i vägg.Kanske ska du titta förbi din tidigare kollegas kontor och hälsa när du ändå är på ett annat möte i samma hus.Att tänka det är lätt, men att komma ihåg det är ofta mycket värre.

Inte när, utan var

Det här är att-göra-uppgifter som du ser varje gång du skummar igenom din lista, men det är inte tidsutrymmet som styr om du kan göra dem eller inte, utan det är platsen du är på.

Bara för att du har fem minuter över kan du inte titta in till din tidigare kollega, utan ni behöver vara på samma plats för att få till handslaget.

Få ut mesta möjliga

Du behöver hitta ett sätt att lagra dina platsspecifika att-göra-uppgifter så du så automatiskt och smidigt som möjligt blir påmind om vad du kan göra just där du för tillfället råkar vara.

Du vill naturligtvis att det går fort och lätt att hitta vad du kan passa på att göra när du ändå är där, i den där staden.

Gör så här

Idag får du tre förslag på hur du kan göra.

 1. Sätt platsprefix på dina att-göra-uppgifter
   
  Bestäm dig för att alltid inleda den här typen av uppgifter med t ex “I Oslo, ...” eller “I Doha, ...” eller “Vid Harry Hjörnes plats, ...”. 

  Det blir då lätt att sortera uppgifterna i bokstavsordning i din att-göra-lista (eller söka efter platsens namn) och snabbt hitta de saker du skulle kunna göra där.  Om du vill, kan du skapa en egen kontext för den här uppgift-typen, t ex “@Plats”. Då kan du snabbt filtrera bort alla uppgifter som inte är platsspecifika och ännu lättare hitta de som kan göras här och nu. 

  Som du förstår ligger nyckeln här i att du konsekvent gör som du bestämt dig för (som så ofta).
 2. Gör en och bara en mindmap över städer och platser och tips på vad du kan göra, vad du kan se och vem du kan träffa när du ändå är där. 

  När du är på väg till stället ifråga, öppna mindmapen på din dator och se om du ska planera in någon av uppgifterna.
 3. Använd en mobilapp som säger till vad du bestämt dig för att göra när du närmar dig en viss plats. 

  Har du en iPhone, finns t ex app:en Spot in mind, som signalerar med ett meddelande när du är på ett ställe där du satt en markering på kartan. Använder du istället Android, ger en kombination av app:arna Locale och Astrid samma funktion.

Inga fler missar!

Gör du så här, skapar du dig lätt ett ställe där du lagrar alla de goda tips du får från vänner, bekanta, bloggar och glassiga magasin.

Du slipper bara lägga dem på minnet. Genom att du har en tydlig process för att hantera dylika tips, ökar sannolikheten drastiskt att du också kommer ihåg att göra slag i saken när du är på genomresa i en viss stad.

Hur gör du?

Hur gör du för att bli påmind om vad du kan göra just där du just nu är? Skriv en kommentar och berätta.

Kommentera

Anders

Anders skriver:

#1 - 2012-09-19, 12:50

Appen Pocket informant för IPhone fungerar precis så. Säger till när det är något som jag kan göra på en viss plats. Har du testat den? Kalender, Att göra lista och Kontakter, allt på samma ställe.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2012-09-25, 08:09

Anders: Just det ja, den appen har en sådan funktion. Smart. Jag har kikat på Pocket Informant då och då, men jag har inte kört den själv. Den blir lite för mycket av det goda för mig. Jag faller lättare för avskalade verktyg, men det där är ju en smaksak. /David

Skriv en kommentar

Commenting is not available in this channel entry.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.