STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

17 Mar

Hur du jobbar effektivt och strukturerat hemifrån


Datum: 2020-03-17 08:56 Kommentarer: 0 st

Just i dessa dagar är fenomenet ”jobba hemifrån” mer aktuellt än någonsin tidigare, för många verksamheter låter (eller beordrar) sin personal att istället för på kontoret jobba hemifrån.

Bortsett från vad detta innebär i smittskyddshänseende (för det saknar jag sakkunskap att bedöma) finns det både positiva och negativa sidor av detta.

Lugn och ro

För dem som vanligtvis arbetar i öppen kontorsmiljö och som upplever att de ideligen blir avbrutna och distraherade blir det nu lättare att få arbeta fokuserat när de istället jobbar mol allena i hemmamiljö. I en studie vid Sydney-universitetet 2013 fann de Dear och Kim att det som upplevdes vara det största bekymret hos människor som arbetar i öppen kontorsmiljö var ljudintegritet, det vill säga att vi överhör andras samtal som vi inte är involverade i och de hör våra. Det bekymret slipper den som arbetar hemma.

Fixa och plocka och ordna

En del som arbetar hemma då och då vittnar dock om att de har svårt att arbeta koncentrerat eftersom de lätt fastnar i att plocka disk och lägga i tvätt istället för att göra det arbetsuppgifter de behöver få gjort. De är ju ändå hemma, liksom.

Men, såklart finns det saker var och en av oss kan göra för att det hemflyttade arbetet ska främjas och det hela bli en positiv upplevelse i allt detta viruselände.

Gör så här

Här är några idéer på vad du kan göra i strukturhänseende för att ”jobba hemma”-perioden ska bli en välkommen förändring:

  1. Avgränsa arbetet från fritiden. För många finns en risk att den här situationen gör att arbete och fritid flyter ihop - framförallt att arbetet flyter ut och tar oproportionerlig plats på bekostnad av fritiden. Inhägna därför arbetet i tid eller rum eller båda. Bestäm dig för var hemma som du arbetar istället för att arbeta lite varstans. Kan du stänga om det du gör till ditt arbetsrum är det ett plus, för då kan du stänga om den platsen när arbetet är slut för dagen. Har du en tydlig plats för arbetet, kan du ”gå till jobbet” också hemma och det blir tydligt för dig när du inte längre ”är på jobbet” och du med gott samvete kan vara ledig. Kan du inte avgränsa arbetet i rum, så gör det i tid. Bestäm dig för när du jobbar och håll dig till det. Sätt ett larm på telefonen som säger till dig att jobbet är slut för dagen. Vill du i den här extraordinära situationen testa att förlägga jobbet till de tider som passar bättre med din familjs rytm än vanlig kontorstid, bestäm dig ändå för när en arbetsstund börjar och slutar. Jobbar du en stund på kvällen, sluta när du bestämt dig för det, så att du får kvällsfritid likväl som kvällsjobb.
     
  2. Visa andra när du vill vara ostörd. Precis som för kollegorna på kontoret kan det vara svårt för dem du bor med att veta om du är tillgänglig för frågor eller hjälp eller om du egentligen hellre vill vara ostörd. Diskutera hur du (eller ni) tydligt ska signalera att ni vill vara ostörda och kom överens om en signal. Det kan vara en kul och lättsam signal om ni vill, så att ni inte upplever det hela alldeles för ”kontorigt”.
     
  3. Om du saknar kollegorna och känner dig så isolerad, ensam och utelämnad till dig själv att du har svårt att hitta motivationen att ha samma arbetsfart som på kontoret, gör en distansarbetespakt med din favoritkollega. Träffas över Skype, Teams, Zoom eller annan liknande distansmötestjänst och sätt upp små ”sprintar” under dagen. Ni hörs av (och ses) och berättar för varandra vad ni ska få gjort den närmaste timmen, jobbar sedan på egen hand och när en timme är förbi, ses ni igen och berättar hur det gått. Kanske tar ni en fika och småpratar - precis som vore ni på kontoret?

Du undviker krånglen

Om du tar till liknande strukturknep som du brukar använda på kontoret - eller alldeles nya - som hjälper dig att bli av med fallgroparna, riskerna, krånglen och de andra negativa aspekterna av att jobba hemma, kommer ditt hemmaarbete att bli smidigare och en mer positiv upplevelse än annars. Kanhända får du rent av mersmak för att arbeta på distans och kan ta med dig nyttiga erfarenheter in i din ordinarie jobbsituation när den här pandemin slutligen är över.

Hur gör du?

Vad har du för knep för att trivas bättre med hemmaarbetet? Tipsa mig i en kommentar, för jag är nyfiken på vad du har för erfarenheter.

Du kan få fler tips

Vill du ha fler av mina tips om knep, verktyg och metoder som underlättar arbetet (på jobbet som hemma), får du det i mina böcker, på min YouTube-kanal, i mitt veckobrev, i mina föreläsningar och på några ytterligare ställen.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.