STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Aug

Fem stränga gem hjälpte mig memorera


Datum: 2010-08-20 10:15 Kommentarer: 0 st

I tisdags i förra veckan var det så dags för mig att hålla min första Pecha Kucha-presentation.

Det var otroligt roligt och en upplevelse jag verkligen kan rekommendera var och en att vara med om.

Du som har en idé som världen borde ta del av, ansök om att få presentera på ett kommande Pecha Kucha Night.

Jag tänkte här dela med mig av hur jag gjorde för att förbereda mig för detta elddop. Kanske kan du ha nytta av samma metod i ett annat sammanhang.

Tjugo bilder, tjugo trådar

Eftersom en Pecha Kucha-presentation har ett väldigt fast format (20 bilder, 20 sekunder vardera), bjöd det in till att också bygga just min presentation på samma strukturerade sätt.

När jag hade bestämt mig för vad som skulle bli mitt budskap (varför jag älskar struktur, d v s för att den ger mig möjlighet att känna mig fri och få en lugnare tillvaro), byggde jag själva manuset i en mindmap i Mindmanager.

Jag gjorde en karta med tjugo trådar - en för varje bild - och successivt lät jag manus växa fram. Jag lade till några fraser här, några där, och testtalade så att det hela flödade. Eftersom varje bild visas i exakt 20 sekunder (varken mer eller mindre), fick jag stuva om en hel del så det blev lagom många ord under varje bild.

Till slut, när jag var nöjd, såg resultatet ut så här.

Efter det tog jag fram 20 bilder som ackompanjerade och illustrerade vad jag skulle säga.

OK. Så var då materialet klart. Nu skulle jag bara lära mig det också.

Fem stränga gem

Jag tog till en metod som jag lärt mig av en musikerkollega, en gudabenådad trumpetare, som använde den när han skulle lära sig svåra solopassager perfekt. Metoden är hård, rättvis och obönhörligt effektiv.

Jag öppnade presentationen på datorn och lade fem gem på skrivbordet till höger om mig. Jag delade in de tjugo bilderna i fem avsnitt och bestämde mig för att lära mig ett avsnitt i taget.

Jag föreställde mig att det var dags att presentera, körde igång bildspelet (med automatisk bildskiftning var 20:e sekund) och började tala.

För att övningen skulle bli så verklighetstrogen som möjligt, stod jag upp, använde handmic och körde ljudet genom GarageBand med ett uns reverb i medhörningen.

För varje gång jag klarade avsnittet felfritt, flyttade jag ett gem från höger om mig till vänster om mig på bordet. Om jag stakade mig mer än klädsamt eller tappade tråden, flyttade jag helt sonika alla gemen som låg till vänster tillbaka till höger om mig igen. Först när jag fått över alla gem från höger till vänster, d v s klarat avsnittet felfritt fem gånger i rad, gick jag vidare på nästa.

När jag klarat alla fem avsnitt, började jag på nytt igen, men nu med hela presentationen i potten. Först efter att ha klarat hela presentationen felfritt fem gånger i rad, ansåg jag mig klar.

Metoden gav verkligen mersmak för mig. Det var i och för sig inget vidare att behöva flytta tillbaka fyra gem för att jag gjorde en miss den femte gången, men å andra sidan trummades manuset in.

Hur det gick på den skarpa presentationen? Döm själv:

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.