STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 May

En att göra-uppgift är kortare än en arbetsdag


Datum: 2018-05-02 09:57 Kommentarer: 0 st

Ett av de vanligare strukturmisstagen jag möter hos mina klienter är att vi skriver för stora att göra-uppgifter. Förvisso använder vi den senaste listappen, vi har lyckats få ihop alla noteringar om det vi har att göra till en enda lista och ingenstans ligger det lösa kom ihåg-lappar. Men, i listan är det blandat stort och smått. En del uppgifter lockar oss mer än andra, för de är korta och går snabbt att beta av. Andra uppgifter är större och kanske rent av så stora att vi spontant tänker att “det där får vi ta sedan” eller rent av “ja, just det ja, det där behöver jag komma igång med - men nu hinner jag inte”. De stort definierade uppgifterna blir dåliga samveten och surdegar alldeles i onödan.

Bocka av flera gånger om dagen
Det är skönt att bocka av en uppgift; det är alla jag hittills stött på överens om. Åtminstone jag vill känna denna sköna känsla flera gånger om dagen, för den inger hopp och en upplevelse av att jag tar mig framåt ditåt jag vill. Är du som jag på den punkten, behöver vi därför bocka av flera uppgifter varje dag. Då måste varje uppgift vara kortare än en arbetsdag, så att vi hinner flera uppgifter om dagen.

Låt det vara en tumregel: en att göra-uppgift är kortare än en arbetsdag.

Gör så här
Vill du, liksom jag, ha en lista där du ofta får bocka av saker och där det är mycket rörelse framåt, gör nu så här:

  1. Ta fram din att göra-lista.

  2. Titta igenom listan. Är det något där som tar längre tid än en arbetsdag? Flytta det i så fall till din översikt över större uppgifter & projekt, varifrån du definierar det första steget som en att göra-uppgift du skriver i din att göra-lista istället. På så sätt delar du upp det som du har att göra som tar längre tid än en arbetsdag i mindre steg och de blir lättare att såväl komma igång med som att slutföra i tid.

  3. När du är igenom listan och alla uppgifter där tar kortare tid än en arbetsdag (var och en av dem; du behöver inte hinna med alla på en arbetsdag) är du klar för nu. Skrid så till verket - gör sakerna på listan.

Snabbrörlig istället för statisk
Renodlar du din att göra-lista så att varje uppgift på den tar kortare tid än en arbetsdag, blir din lista enklare att använda i din vardag. Det du ser där är saker du med större lätthet kan hugga tag i mer än saker du blir påmind om att du snart, behöver komma igång med. Du har på ett enkelt sätt minskat risken att du skapar nya surdegar. Är uppgifterna mindre i omfattning och du ändå har lika mycket att göra, är listan såklart längre än tidigare, men du får bocka av så mycket oftare. Även efter bara en kort stunds ansträngning får du njuta av att se hur listan blir kortare än förut. Det är värt besväret.

Hur gör du?
Har du någon annan tumregel än den här när det gäller dina att göra-uppgifter? Lämna en kommentar och dela ditt tips. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.