STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Dec

Det roliga året 2011


Datum: 2011-12-30 11:32 Kommentarer: 4 st

Så var då 2011 till ända. För mig har det varit ett roligt år, i flera bemärkelser.

Nu vet jag mer

Också i år har jag lärt mig mycket i samband med mina uppdrag. Det är verkligen en fröjd att få inblick i verksamheter och branscher jag annars inte hade kommit i närheten av.

I januari höll jag två effektivitetkurser för Siemens i Finspång och lärde mig hur en ångturbin fungerar. Det hade jag ingen aning om tidigare.

I februari och några månader framöver hjälpte jag genom ett enmans-session-uppdrag en osedvanligt målinriktad projektledare på SAAB i Linköping förbättra sin struktur i arbetet. Samtidigt lärde jag mig en del om hur flygindustrin fungerar.

Strax före sommaren fick jag se hur många trådar en kundansvarig i ett fastighetsbolag behöver hålla i, genom mitt enmans-session-uppdrag för Trollängen Bostads AB.

Av Förlagssystem lärde jag mig hur man kan få maximal nytta för pengarna när man köper konsulttjänster. Det noga hopplockade tjänstepaket de satte ihop för min kombinerade kurs- och enmans-session-dag hos dem i augusti var briljant.

Under våren och hösten har jag sett bemannings- och rekryteringsbranschen från insidan, genom uppdrag för Proffice och för Experis (fd Manpower Professional).

Jag lärde mig hur tätt man kan samarbeta med slutkunden av det ortopedtekniska företaget Zimmer (som är duktiga på det) och hur organisationer påverkas av nedskärningar genom mitt uppdrag för Trygghetsrådet (vars kunder är just organisationer i avveckling).

I samband med ett kursuppdrag för Kommerskollegium i september hade jag glädjen att träffa Sveriges ledande expert på antidumpningstullar och nu vet jag plötsligt en smula om hur det står till hos kinesiska cykeltillverkare.

Ett annat område jag vet mycket mer om nu är hårersättningar. I oktober höll jag strukturkurs för ledningsgruppen på Carl M Lundh, som är en del av världsledande japanska Aderans. De lärde mig dessutom att det heter “på Limhamn”, inte “i Limhamn”.

Trygg-Hansa fick jag i november en inblick i hur företagsförsäkringssäljare har det om dagarna. Hur projekterar man elinstallationer vid stora byggen? Det fick jag erfara vid en kurs jag höll på Rowida i höstas. Grant Thornton belyste för mig revisionsbranschens intrikata utmaningar, i samband med ett par föreläsningar jag höll för dem i Stockholm och Helsingborg under året.

De senaste veckorna har jag fascinerats över karlskronaföretaget Roxtecs fantastiska framgångssaga som jag fått berättad för mig av den medarbetare som jag hjälper i ett enmans-sessions-uppdrag just nu.

Trevliga människor

En ynnest i mitt jobb är att i vardagen få träffa så otroligt många människor. När det gäller trivsamhet och skön samvaro är det några av årets uppdrag som sticker ut.

Jag har aldrig blivit så väl omhändertagen vid ett uppdrag som av Attendo i samband med mina föreläsningar för dem i Nynäshamn och i Varberg. Jag föreläser för en annan av deras avdelningar nu i januari och ser fram emot det.

Jag är imponerad över den otroligt goda stämningen bland personalen jag mött på The Absolut Company vid mina kurser där under våren och hösten.

Att få ett så varmt mottagande som vid mina kurser för äldreomsorgen i Haninge Kommun i våras och för Göteborgs Stads Intraservice i höstas förgyller verkligen en föreläsares vardag. Så här nöjda var förresten de sistnämnda.

Och, få arrangerar kurser så omsorgsfullt som Kompetensutveckling i Varberg.

(Det börjar likna ett tacktal vid en Oscarsutdelning det här, men allt detta är värt att sägas - inte bara tänkas.)

En sorts kollegor

Jag är förvisso någon sorts social ensamvarg i det att jag tycker mycket om människor men arbetar helst ensam, men jag måste säga att de längre samarbeten jag haft under året (och fortsätter att ha) skänkt mig de goda aspekterna av att ha kollegor.

Jag fick “bandkänsla” när jag under hösten turnerade med chefsnätverket Selldorado och gjorde seminariedagar tillsammans med föreläsaren Pelle Mårtensson.

Jesper Larsson och jag lärde Rikspolisstyrelsens kommunikationsavdelning att hålla Pecha Kucha-presentationer strax före jul och precis som när jag föreläser med Navid Modiri är det härligt att ha en föreläsare till på scen, att spela inläggspingpong med.

Jag har fått norska kollegor genom det “en hel dag om effektivitet”-koncept jag utvecklat med Cecilie Thunem-Saanum och Pål Stavrum.

Driv utöver det vanliga

Det sägs att man blir som man umgås. Jag hoppas att det driv jag mött hos företagarna som deltog i Academy of Excellence under våren och hösten smittar av sig på mig. Får min verksamhet lika hög tillväxthastighet som BRP Systems i Linköping, som jag följt under halva året, kan jag skatta mig lycklig. De var många fler när vi slutade än när vi började, om man säger så.

Skriv, skriv, skriv

Året har också präglats av skrivande. Jag har tillbringat många dagar i total tystnad, djupt nersjunken i min sköna sittsäck, skrivande min förestående bok om struktur. Den har också kommit till under många timmar i ensamhet framför datorn på ett flyg, på ett tåg, på en flygplats. Få platser får mig att skriva mer koncentrerat än de.

Reda pengar

Att Stiernholm Consulting under året omsatt mer än något tidigare år gör naturligtvis sitt till.

Framåt med tillförsikt

Nåväl, nu vänder vi blad och skriver strax 2012. Jag har en del att se fram emot, faktiskt. När jag för exakt ett år sedan tittade på vad jag kände till om 2011, var det bara en bråkdel av de fina upplevelser jag beskrev ovan. Så, därför är jag glad att redan nu veta att:

- jag skriver strukturskola i Dagens Nyheter under vintermånaderna
- jag föreläser på en takläggarkonferens i Madrid i mars
- min första bok “Klart! Bli superstrukturerad på 31 dagar” kommer ut den 12 april
- jag gör seminarieturné till åtta städer tillsammans med Conferator Kompetens i samband med bokutgivningen i april
- sortimentet i strukturshopen kommer att utökas (det har redan börjat med Mutewatch, armbandsuret med det tysta alarmet)

Jag hoppas att också 2012 blir ett roligt år - för dig, för mig, för Stiernholm Consulting.

Gott nytt år!

Kommentera

Rikard Johansson

Rikard Johansson skriver:

#1 - 2012-01-16, 11:40

Hej David,

och gott nytt på dig!

otroligt roligt och inspirerande att läsa om “Det roliga 2011” -tack för att du delar med dig!

You made our day -natruligtvis kan jag inte undgå att läsa att du uppskattade vår projekt och vårt bemötande när vi hade två övningar under hösten!

Hoppas att du får ett framgångsrikt 2012 och lycka till med lanseringen av din bok!

Rikard Johansson
Attendo

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2012-01-17, 19:17

Hej Rikard,

God fortsättning önskar jag också dig! Kul att du såg det här inlägget. Ja, jag kände mig så anmärkningsvärt väl omhändertagen hos er. Det var en njutning.

I nästa vecka föreläser jag för dina kollegor, vilket jag ser fram emot.

På återseende!

David

Dan Svanfelt

Dan Svanfelt skriver:

#3 - 2012-01-17, 21:40

Hej David,

Undebart att läsa om ditt 2011, det skall bli spännande att följa 2012 och då framförallt ditt boksläpp under april. En utmanare till Zlatan boken?

Tack vare ditt deltagande i Selldorado så gavs möjligheten att få dig till oss under 2 dagar i mars, får vi tjuvläsa boken då?

Ser fram emot ett produktivt 2012 där jag förväntar mig nya insikter och möjligheter till att arbeta mer strukturerat och effektivt. Låt det bli mitt och PMCs effektivaste år någonsin.

Vi ses!

Dan

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#4 - 2012-01-23, 15:17

Hej Dan,

Absolut, det ska bli trevligt att slå följe då och då under 2012! Vem är väl jag att utmana Zlatan? wink

I den mån jag har något i bokväg att sätta i händerna på er när vi ses i februari, får ni självklart tjuvläsa.

Jag är glad att få bidra till era effektivitet- och struktur-ansträngningar!

Vi ses!

David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.