Därför slutar du med appen du testar
Datum: 2018-06-14 07:18
En vanlig strukturfälla är att vi provar ett att-göra-list-verktyg ett tag och sedan slutar, varpå vi provar ett annat och sedan ett. Konsekvensen blir att vi sprider noteringar om det vi har att göra på än fler ställen än tidigare, för lite står här och lite där och lite i en eller flera gamla appar vi testat. Det var ju précis detta vi ville komma ifrån. Det var för att slippa röran vi överhuvudtaget testade ett nytt verktyg.
”… någonstans en app för oss”, skaldade nästan Sondheim
Varje gång vi märker att vi inte heller denna gång lyckats göra verktyget vi testar till vårt utan slutar med det, känner vi oss allt mer nedslagna. Vi tänker: “Finns det ingen app just för mig? Alla andra verkar ju ha hittat något som funkar! Är det mig det är fel på?”
Nej, du bara provar verktyget på ett opraktiskt sätt. Det är nämligen lätt hänt att vi, när vi ska testa ett nytt listverktyg, lägger dit några inte så viktiga uppgifter vi har, bara som ett prov. För, vi vill ju inte riskera att alla verkligt viktiga uppgifter försvinner i detta nya. Då skulle vi vara förlorade! Det vi lägger dit är därför sådant det inte gör så mycket om vi tappar. Det kanske är uppgifter vi haft länge och ändå har i bakhuvudet, sådana vi tänkt på länge, sådana vi skjutit upp gång efter annan, de där tyngande dåliga samvetena som är ena riktiga surdegar!
Samlade sämre samveten
Så börjar vi testa. Det enda vi ser när vi öppnar verktyget är en lista av dåliga samveten och var gång vi tittar där hugger det till i magen och vi känner oss ännu lite mer stressade. Alltmer sällan tar vi oss dit och när vi till slut fått nog, avinstallerar vi verktyget eller tar bort genvägen. Ytterligare ett nederlag.
Istället, när du testar något nytt, lägg dit dina viktigaste, mest högaktuella uppgifter så verktyget blir relevant istället för ännu ett tungt måste att komma ihåg att arbeta med.
Gör så här
Om du känner igen dig i vad jag nyss beskrivit och du har övergett ett verktyg du testat ett tag, men vill ge det en ny, helhjärtad chans, gör så här:
- Ta fram verktyget igen, det vill säga, installera appen på nytt, återaktivera kontot eller öppna helt enkelt den lista du en gång lämnat. (Vill du istället testa ytterligare ett verktyg, har jag några tips på bra sådana här.
- Välj sedan ett av två tillvägagångssätt:
- Antingen, lägg in alla dina att göra-uppgifter i det nygamla verktyget så det blir din enda lista. Visst, det tar en stund att få in allt, men nog är det värt det, då du kanske här hittat ett verktyg som trots allt kommer att bespara dig mycket tid och besvär under lång tid framöver.
- Om du ändå bara vill testa litet grand, lägg in de uppgifter som handlar om något som är föremål för ditt fulla fokus just nu. Är det ett projekt som är i ett kritiskt läge, något du måste arbeta hårt för att få klart snart eller ett område där du absolut inte får komma efter nu?
- Stuva undan den eller de listor du haft hittills någonstans där de är lite krångliga att komma åt och lägg det ny verktyget “överst” på något sätt så att det lät blir ditt förstaval när du sträcker dig efter din lista.
- När du får nya saker att göra som du inte gör direkt, lägg in dessa uppgifter i den nya listan och sedan är du i gång.
Med hjärtat istället för med höften
Om du testar ett nytt att-göra-list-verktyg helhjärtat istället för bara på en höft, är chansen större att du vänjer dig vid det och trivs med det. Istället för att gå miste om värdefulla funktioner för att du testat på ett ofördelaktigt sätt, drar du nytta av den snabba utveckling som sker på att-göra-list-verktygs-området.
Hur gör du?
Har du testat något nytt verktyg på det senaste och vad tyckte du om det? Alltid händer det något nytt inom detta område, så dela gärna med dig av vad du hittat i en kommentar.