STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

21 Jul

Automatisera småjobb med IFTTT


Datum: 2014-07-21 11:09 Kommentarer: 0 st

Visst är det skönt att slippa göra allt själv? Att delegera något till någon annan skänker oss en känsla av frihet, av att bli avlyft en börda - inte bara för stunden, utan för evigt. Någon annan gör jobbet istället för dig. Då kan du engagera dig mer i en uppgift där just du är oumbärlig och som du verkligen tycker om att göra.

Att delegera är dock inte alltid helt enkelt. En del tycker att det är obehagligt att be om hjälp. Andra säger glatt ”ja!” till uppgifter, men är inte så skickliga på att leverera i tid.

Så, även om vi delegerat, kan vi ibland ändå inte helt släppa uppgiften.

Den som alltid har tid
I vår alltmer digitala tillvaro dyker det upp alltfler tjänster och appar som mer än gärna hjälper oss med saker. Inte brukar det vara särskilt dyrt, heller. Det fina med att ta hjälp av en digital tjänst är också att den sällan säger ”oj, kan du fråga någon annan, för jag har så mycket just nu?” och oftast är den att lita på, eftersom den gör det den är programmerad att göra - varje gång.

Idag vill jag berätta om en webbtjänst som jag är särskilt fascinerad över just nu. Den heter IFTTT.com, vilket står för ”IF This, Then That”, och är en hejare på att automatisera en del av våra uppgifter. Även om du har en IT-avdelning som (förnuftigt nog) inte låter dig ladda hem saker från internet och installera dem på din dator, kan du ha nytta av den här tjänsten, eftersom den är helt web-baserad.

En kock med många recept
I tjänsten skapar du så kallade recept i formen ”om detta händer, gör det här”, med ingredienser såsom Google Calendar, mail, Dropbox, RSS och fler. När något händer i ”This”-ingrediensen, triggas alltså ”That”-ingrediensen och det jobb du vill slippa blir gjort med automatik.

Här är tre exempel på IFTTT-recept som du kanske skulle ha nytta av:

  1. Om det kommer att regna imorgon får du ett mail om det idag.

  2. Spara fotograferade kvitton under resan till din Dropbox automatiskt.

  3. Lägg till snabba idéer du får på språng till ett dokument på Box.com med automatik.

Gör så här
Om det lockar dig att låta IFTTT göra en del av ditt jobb, gör så här:

  1. Registrera ditt konto på IFTTT. Det är gratis.

  2. ”Slå på” de ingredienser (tjänster) som du brukar använda.

  3. Välj ett riktigt enkelt recept att testa, bara för att lära dig hur det fungerar.

  4. Fundera på vilken rutin du väljer att överlåta till IFTTT härnäst. Är det något du gör ofta? Är det på webben? Handlar det om att agera när något du bevakar signalerar? Då kan det vara en utmärkt kandidat.

Små steg mot mer tid för annat
Om du automatiserar någon eller några av dina rutiner med hjälp av IFTTT, blir de gjorda med minimal ansträngning av dig. Du får mer tid över till det som är viktigt och som verkligen behöver ditt fullständiga, personliga engagemang.

Hur gör du?
Vilken automatiseringstjänst eller verktyg är din favorit och hur använder du det? Kommentera nedan om du känner för det. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.