Sidhuvud

Tickler file

En “tickler file” är ett system för att posta fysiskt material till dig själv i framtiden. Alla papper du hänger upp på anslagstavlan för att inte missa dem den där dagen om några veckor då du verkligen behöver dem, kan tickler filen ta hand om. De lappar du har på kylskåpsdörren brukar också passa väl i tickler filen istället. Som med automatik, dyker precis rätt dokument upp när du som bäst behöver det, utan ansträngning.

31+12+1 = 44

Det hela handlar om 44 hängmappar i en låda. 31 st av mapparna är uppmärkta med talen 1 till 31. 12 st är uppmärkta med de tolv månaderna och en mapp är märkt med texten "Nästa år".

Om jag står mitt framför lådan, är mappen närmast mig morgondagens datums mapp, följd av månadens resterande mappar. Därefter hänger nästa månads mapp och efter den mapparna 1 t o m dagens datum. Därefter hänger 11 månadsmappar med näst-nästa månad som start och allra sist eller mellan december och januari hänger mappen "Nästa år".

Så här ser det ut idag

Låt mig exemplifiera. Låt säga att det idag är den 29 oktober. I tur och ordning har jag i lådan mapparna 30-31, november,1- 29, dec, nästa år, januari till oktober.

Hur du använder din tickler file

För att tömma mitt skrivbord har jag helt enkelt tagit min pappershög och placerat in pappren där de hör hemma. Inbjudan till seminariet ligger på datumet dagen före sista anmälningsdag (eftersom jag vill vänta med att bestämma mig om jag ska gå eller inte). Agendan för nästa styrelsemöte ligger på det datum mötet hålls et c. I augusti ligger kvittot på något jag köpt tidigare, eftersom garantin då gått ut och jag kan slänga kvittot, men inte förr.

Varje morgon tar jag upp dagens mapp och tar ur dokumenten som behövs under dagen. Sen sätter jag mappen efter gårdagens datums mapp.

Det material du behöver är kvar, men skrivbordet är tomt

Har du möjlighet att testa en tickler file, kan jag bara rekommendera dig att göra det. Det är en fantastisk upplevelse att ha ett rent skrivbord och samtidigt känna mig helt säker på att det material jag behöver imorgon kommer att "dyka upp" som med automatik.