STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

16 Apr

Q...W...E...R...T...Y blir QWERTY!


Datum: 2012-04-16 12:00 Kommentarer: 0 st

Tillbringar du mycket av din arbetstid vid din dator? Består ditt arbete i hög grad av att maila, formulera, författa, sammanställa, skriva rent, utveckla el dyl?

Vill du få mer tid över till det som är viktigt, kan du naturligtvis skära bort en del att-göra-uppgifter genom att delegera dem eller helt enkelt prioritera bort dem. Då får du färre uppgifter att göra.

Men, kanske vill du göra samma mängd uppgifter, bara fortare.

Lämna pekfingervalsen bakom dig

Om du nu utför många av dina att-göra-uppgifter genom att skriva på din dator, kan du helt enkelt skriva snabbare, rent mekaniskt.

Hur? Det går att lära sig.

Metoden heter på engelska “touch typing” och lär ha uppfunnits redan 1888. Det är just den metod du fick lära dig om du hade ämnet “Maskinskrivning” på gymnasiet under 80-talet (som jag). Lektionernas snabbskrivningsövningar på dubbla blad med karbonpapper emellan var kanske inte de mest inspirerande, men idag finns det både mer lättillgängliga och roliga sätt att lära sig tekniken.

Är hög hastighet ett självändamål?

Men varför lägga tid på att lära sig skriva snabbare? Är det verkligen någon vits med det?

Jo, om du använder “touch typing”-tekniken går det du ska skriva fortare att skriva, rent mekaniskt. Att skriva blir mindre jobbigt, helt enkelt. Dessutom sänks tröskeln att skriva ned den där texten du bär i huvudet, eftersom du inte behöver vänta på dina fingrar ideligen. Med “touch typing” kan du med litet övning skriva nästan lika snabbt som du tänker.

Om den högre skrivhastigheten gör att du i större utsträckning än idag noterar i datorn dina idéer, resonemang eller dokumentation av kundsamtal du haft, vinner du också tid när du ska söka upp vad du skrivit tidigare, eftersom en digital textmassa i datorn är lättare att söka i än en analog på papper.

Lär dig lättsamt

Personligen blir jag fort uttråkad och rastlös då jag ska lära mig något nytt genom att öva och öva och öva. Jag behöver antingen göra något roligt samtidigt eller öva på ett roligt sätt för att stå ut.

Därför ska du idag få tips på två verktyg som tränar dig i att skriva snabbare och dessutom på smått underhållande sätt.

Gör så här

  1. Först behöver du lära dig själva “touch typing”-metoden. Det finns en uppsjö gratis internettjänster med lektioner. Den jag tycker är mest smakfull är Typingweb. Typingweb tillhandahåller allt från nybörjarlektioner till övningar för dig som kommit riktigt långt. Tjänsten är reklamfinansierad, men i mitt tycke förtar det inte nyttan nämnvärt. Vill du följa hur du blir bättre och bättre på att skriva fort, registrerar du ett konto; annars använder du tjänsten som “gäst”.
  2. När du lärt dig “touch typing” (eller under tiden du håller på att lära dig), är det dags att öva upp hastigheten. Gör det lekfullt. På Typeracer tävlar du mot andra i ett spel som liknar Lisebergs “Galoppbanan”. Ni tilldelas alla samma text och på given signal skriver ni in den. Först till punkt med minst antal fel vinner. Är du som jag vill du “bara spela en gång till”. På köpet blir du snabbare på “touch typing”.

Snabbare ger mer tid till annat

Tränar du upp hastigheten som du skriver i på datorn, kommer alla dina arbetsuppgifter som innefattar tangentbords-skrivande att gå snabbare. Du får mer tid och ork över till de uppgifter du idag hinner ägna dig mindre åt än du önskar.

Du får också ett tillfälle att tävla och njuta av att du tydligt ser att du blir bättre och bättre på något.

Hur gör du?

Hur gör du för att på ett lustfyllt sätt lära dig något nytt som du behöver kunna? Skriv en kommentar för att dela med dig av dina bästa tips!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.