STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

24 Aug

Nu skakar vi igång igen, men först ...


Datum: 2011-08-24 11:56 Kommentarer: 0 st

Om du är som jag, fungerar sommarledigheten som ett reningsbad för tankarna om ditt jobb.

I så fall tänker du, liksom jag, klarare om ditt jobb när några veckor av semestern gått, då du fått ett annat perspektiv på det som du är så insyltad i varje arbetsdag resten av året.

Visst är det som att allt det som annars virvlar omkring i din jobbvardag lägger sig och du ser vad som är viktigt och vad som bara är brus?

Jag skulle vilja likna det vid en sådan där vattenfylld glasglob där snön yr om figurerna därinne när du skakar den. När du går på semester, ställer du ner globen och successivt faller allt som yrt till marken och sikten klarnar.

Ta vara på klarheten

Nu i slutet av sommaren, när du är på väg att skaka igång allt igen, se till att du tar vara på den klarhet som uppdagats för dig när du varit ledig.

Låt säga att det har blivit tydligt för dig vad du vill satsa på nu det närmaste halvåret.
Det kan handla om dig som yrkesman eller -kvinna, men det kan likaväl handla om den organisation du är verksam i eller leder. Kanske handlar det om hur du hanterar dina mail, kanske om vilken ny produkt du ska ta fram, kanske om i vilken riktning du vill utveckla din kompetens eller om på vilken marknad du vill etablera din verksamhet härnäst.

Eftersom inget av detta är något du kan göra i en handvändning, i en enda ansats, behöver du definiera varje sak du vill satsa på som ett projekt, d v s en att-göra-uppgift som består av flera steg.

Gör så här

  1. Ta fram din projektöversikt, d v s det ställe där du samtidigt kan se alla de stora och små projekt du har igång för ögonblicket.
  2. Om de inte redan finns där, lägg till de projekt du vill satsa på det närmaste halvåret till översikten.
  3. Se till att formulera varje projekt konkret och i formen av hur situationen ska vara när det är klart, t ex “Öppna det första kontoret i Tyskland”, “Lansera produkt X”, “Sjösätt den nya organisationen”, “Lyckas med 24h svarstid på mailen i en månads tid” el dyl. Detta för att du lätt ska kunna avgöra om det är klart eller ej (och om du därmed kan ta bort projektet från översikten).
  4. Ge de projekt du valt en särställning mot allt annat på översikten, så du lätt fokuserar dem. Markera dem t ex med en särskild färg, sätt dem under rubriken “hösten 2009”, dölj alla andra projekt som du inte vill fokusera det närmaste halvåret, eller gör på något annat sätt som passar dig.
  5. Det sista du ska göra innan du släpper den här övningen är att definiera ett konkret, nästa steg för vart och ett av de projekten du valt ut.
  6. Se till att dessa nästa steg är formulerade som tydliga att-göra-uppgifter som du kan slutföra i en ansats.
  7. Sätt upp dessa att-göra-uppgifter på din att-göra-lista och skrid till verket!

Även om det yr, fokusera

Eftersom du fokuserar på några få projekt till skillnad från att försöka springa på allt som yr omkring, ökar sannolikheten att du lyckas med det du föresatt dig. Att du så tydligt bestämt dig för vad du ska satsa på, ökar också det chansen för framgång och dessutom gör det vägen dit mer inspirerande.

Hur gör du?

Hur gör du för att dra maximal nytta av dina Lidnerska knäppar, dessa ögonblick av klarhet när allt faller på plats? Lämna gärna en kommentar om hur du gör!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.