Blogg / Kategorier / Metoder

29 Nov

Att läsa epost i sjok sänker stressen


Datum: 2017-11-29 07:27 Kommentarer: 0 st

Många jag möter under mina föreläsningar och som skriver till mig uttrycker att de känner sig stressade av ...

15 Nov

Hur lång tid tar det jobbiga, egentligen?


Datum: 2017-11-15 06:39 Kommentarer: 0 st

Det finns enkla eller roliga uppgifter vi kastar oss över så fort vi blir varse dem och det finns deras motsats ...

09 Nov

Ha inga nattgäster på kontoret


Datum: 2017-11-09 05:58 Kommentarer: 2 st

Då och då skriver vi lappar. När vi i ett telefonsamtal kommer överens om att vi ska göra något, noterar vi det kvickt på en gul lapp så att vi kommer ihåg det. När vi sitter och ...

26 Oct

Gör ett finns-i-sjön-hörn


Datum: 2017-10-26 11:13 Kommentarer: 0 st

Det finns en del saker som vi tycker behöver göras, men som sällan blir så bråttom att de får ...

11 Oct

Gör nyår oftare


Datum: 2017-10-11 10:38 Kommentarer: 0 st

Säga vad man vill om nyårslöften, men nog är de vanligt förekommande. Det är inte för inte. För många av oss förefaller det naturligt att ...

12 Sep

Flytta undan kaninhålsapparna


Datum: 2017-09-12 09:53 Kommentarer: 0 st

Har månne också du någon gång plötsligt upptäckt att du alldeles nyss ägnat en längre stund än du egentligen önskat på att i din telefon bläddra genom ...

29 Aug

Bromsa in när ruschen är över


Datum: 2017-08-29 16:08 Kommentarer: 0 st

Det händer att vi har en deadline inför vilken arbetshastigheten accelererar den sista tiden. För en del händer det ...

24 Aug

Gör snabb röstnotering med RecUp


Datum: 2017-08-24 07:41 Kommentarer: 0 st

Briljanta idéer kommer när som helst - ofta när vi gör något helt annat än sitter still i ...

20 Jun

Gör tydligt vad som är viktigt


Datum: 2017-06-20 19:47 Kommentarer: 0 st

Om du ofta har mer att göra än du hinner med, låter du fler uppgifter än du har utrymme för vara ...

20 Jun

Tystnad! Tagning!


Datum: 2017-06-20 19:45 Kommentarer: 0 st

Låt säga att du kan något som en kollega inte kan och du vill lära den här kollegan hur det går till. Det behöver inte vara ...

20 Jun

Rensa där du är när du ändå är där


Datum: 2017-06-20 19:44 Kommentarer: 0 st

Det blir så lätt mer av allting överallt - digitala dokument, till exempel. Vi sparar undan och sparar undan, skapar nya och lägger dit. Där vi sparar hamnar allt fler filer - nya och gamla, temporärt praktiska och långsiktigt avgörande.

Även om vi oftast söker fram de dokument vi behöver (och därmed sällan är inne i mapparna eller på platserna och tittar omkring), händer det att vi stannar upp och frågar oss vilken av de sju nästan likadant namngivna filerna i sökresultatet eller i mappen som är den rätta filen vi vill åt. Vi tvekar, gissar och öppnar en av dem. Nej, det var inte den vi var ute efter. Kanske var det den bredvid? Ja, just det, det var rätt.

En hastig inbromsning
Vi hindras i vår framfart och även om vi såklart inte måste ha full fart hela tiden hela dagen, är det smått frustrerande att behöva stanna upp oönskat. Åtminstone jag tar hellre en paus när jag vill det än när jag plötsligt tvingas till det.

Lite och ofta istället för mycket och aldrig
Det är gott att sträva efter att göra sig av med de inaktuella filerna så att de vi letar bland i större utsträckning är de aktuella, eftersom det då torde gå fortare att hitta rätt. Men, hur ofta avsätter vi tid till att rensa bort gammalt? När blir filstädningen någonsin den högst prioriterade uppgiften? Förmodligen när det bara inte går längre, när fil-oredan är så graverande att den lägger riktig hämsko på våra möjligheter att nå de mål vi ansvarar för. Jag gissar att först är uppgiften “Rensa gamla filer” såväl viktig som brådskande.

Då är det så dags. Fram till dess, när det inte var så illa men ändå allt annat än enkelt, har vi lidit och frustat över vilken ansträngande hinderlöpning det inneburit att hoppa över fel fil efter fel fil för att till sist landa på den vi verkligen var ute efter.

Men, om vi snabbgallrar helt kort där vi ändå är när vi ska “plocka upp” ett dokument, blir det ett uns mer rensat utan att vi behöver anstränga oss nämnvärt.

Gör så här
Vill du lite raskare än tidigare hitta den fil du behöver i fortsättningen, gör så här:

  1. Bestäm dig för den närmaste veckan för att rensa snabbt där och när du letar efter ett dokument. Alltså, när du är "inne" i en mapp på din egen dator, på en gemensam filserver, på OneDrive, på Dropbox, i Google Drive eller något helt annat ställe - innan du lämnar mappen när du har hittat rätt dokument, ta en kort titt om det är någon (om bara en enda) annan fil som ligger där som du kan ta bort. När du först fick den, trodde du kanske att du skulle ha nytta av den och därför sparade du den. Men när nu tiden gått och du fått mer kött på benen, vet du att den är alldeles oväsentlig.

  2. Ta så bort dokumentet.

  3. Ta en snabb titt till. Kanske hittar du ännu en att göra dig av med?

  4. När det återigen är ny vecka, fundera en minut på hur detta fungerade för dig. Gav det mersmak, anamma mikrorensandet som en vana.

Lättare hittat och oerhört mycket skönare
Om du rensar helt kort och lätt där du ändå är och letar efter något, får du successivt allt färre oväsentliga dokument att leta bland. Du städar förvisso inte bland allt du har sparat, men du gör det där du oftast är inne och “tittar” om dagarna. Även om ansträngningen är liten, blir den upplevda effekten därför högst påtaglig. På detta sätt behöver du inte heller avsätta någon extra tid till gallringen. Och, om du är som jag, kommer du ofta att få känna den befriande känsla det skänker att bli av med åtminstone något. Nog är det en poäng i sig.

Hur gör du?
Hur gör du för att enkelt rensa undan så att inaktuella dokument inte “ligger i vägen” för de aktuella du vill åt? Kommentera och berätta. 

20 Jun

Spara så länge utan att det blir för evigt


Datum: 2017-06-20 19:42 Kommentarer: 0 st

När jag för ett tag sedan lät ett av dessa blogginlägg handla om att rensa bland filer där vi är när vi ändå är där och bad om läsares tips om hur de gör för att hålla nere antalet digitala dokument, var det flera som ...

Sida 1 av totalt 19 sidor  1 2 3 >  Last ›