Blogg / Kategorier / Delegera

19 Oct

Ansträngningslös koll ger färre onödiga avbrott


Datum: 2016-10-19 09:00 Kommentarer: 0 st

När det gäller påminnelser, push-notiser och notifieringar (kärt barn har många namn) förordar jag tumregeln att om påminnelsen gör att vi vill byta aktivitet ska vi behålla den, annars ta bort den. Notifieringar som hjälper oss är alltså de som gör att vi vill släppa det vi håller på med och istället göra något annat. Andra är att betrakta som distraktioner.

Byta aktivitet, men bara ibland
Men, när jag föreläste i Oslo häromdagen var det en av deltagarna som delade med sig av ett knivigt dilemma som tarvar några tankevarv till. Hon frågade:

“Min kollega ansvarar för en uppgift som hon ska göra varje arbetsdag vid en viss tidpunkt. När hon inte är på plats, är det jag som ska göra detta istället. Hon har lagt in en påminnelse som vi bägge delar och som dyker upp varje dag då uppgiften ska göras. Problemet är att de ungefär 50 dagarna hon inte är på plats infaller oregelbundet, så 200 dagar om året är påminnelsen bara en meningslös distraktion, medan den 50 dagar per år är ovärderlig. Hur ska jag göra?”

Situationen är för mig oerhört intressant. Skulle hon behålla påminnelsen, skulle hon vänja sig vid att den inte betyder något de flesta dagar och då är chansen stor att hon ignorerar den också de dagar då hon tagit över ansvaret för uppgiften. Skulle hon däremot ta bort påminnelsen, skulle hon riskera missa att göra uppgiften när hon har ansvaret, för att hon inte hade något som påminde henne om den.

Vad är triggern?
Eftersom påminnelsens värde är villkorad av att något är på ett visst sätt (i detta fallet att kollegan inte är på plats), behöver vi här göra tydligt för oss vad som är själva triggern, det vill säga vilket villkor som behöver vara uppfyllt för att något ska hända. Du som är slängd på programmering ser att detta är en slags underförstådd “if … then”-sats.

Ju mer vi kan automatisera avstämningen av villkoret, desto smidigare får vi det. Även om “automatisera” möjligen kan låta en smula tekniskt, behöver det inte prompt vara det. Som jag ser det är det fråga om att låta något annat göra avstämningen (detta något är då förvisso ofta något tekniskt, till exempel en mjukvara) eller att vi själva gör den samtidigt som vi gör någonting annat, utan extra ansträngning, som med automatik.

En lösning av förmodligen flera
Det vi i stunden kom fram till var den bästa lösningen på deltagarens dilemma var att ta bort påminnelsen och istället lägga till ett moment i hennes morgonrutin med den ungefärliga lydelsen “Om kollegan inte är på kontoret, sätt en påminnelse om att göra [uppgiften] kl 14.”.

Morgonrutinen gör hon ändå och detta extra moment tar nästan ingen extra kraft. Påminnelsen kommer bara att existera när den betyder något för henne, vilket gör att hon tar den på allvar när den kommer.

(Helst skulle jag vilja att kalendern själv kollar om kollegan är på plats och lägger till påminnelsen om det behövs. Kanske skulle det vara möjligt att få till med ett script som tittar efter om kollegan är inloggad eller dylikt. Hm.)

Gör så här
Har du någon liknande situation i din vardag där du bara ska göra något om något visst villkor gäller, gör tydligt för dig vad villkoret är.

Kan du skriva en formel, göra ett makro, ställa in en villkorsstyrd formatering, skapa ett recept i en extern tjänst (som IFTTT eller Zapier) som ger dig en trigger att agera bara i precis rätt läge?

Om inte, kan du baka in att stämma av om villkoret är uppfyllt när du ändå gör något annat, så du inte behöver komma ihåg en ytterligare sak att göra - utöver allt annat du har på ditt bord och din lista?

Mer tid, mer fokus
Om du identifierar under vilka villkor du ska göra saker och mer eller mindre automatiserar avstämningen av dessa villkor, kommer du att utsätta dig för ett uns färre onödiga distraktioner och slippa göra en smula färre oväsentliga aktiviteter. Allt som allt får du mer tid och mer fokus till de uppgifter som verkligen är viktiga - för dig och för den verksamhet du arbetar i.

Hur skulle du ha gjort?
Att använda morgonrutinen som verktyg var den lösning vi valde i Oslo, men kanske har du en smidigare lösning? Hur skulle du ha gjort? Berätta i en kommentar. 

23 May

Gör din veckogenomgång tillsammans


Datum: 2016-05-23 10:53 Kommentarer: 0 st

För den som har mycket att göra och då mycket är brådskande, är det några uppgifter som lätt får stryka på foten ...

02 May

”Jag har inte tid”


Datum: 2016-05-02 10:53 Kommentarer: 0 st

“Jag har inte tid.” Hur ofta hör vi inte det? Hur ofta säger vi det inte själva? Och, hur många gånger har vi inte hört ...

26 Jan

Låt datorn skriva i ditt ställe


Datum: 2016-01-26 01:40 Kommentarer: 2 st

Jag vill göra det så lätt för mig som möjligt, hela tiden. Att förenkla är en av mina starkaste ...

04 Aug

Slipp skriva vad du har att göra


Datum: 2015-08-04 11:50 Kommentarer: 0 st

En del av det vi gör i arbetet är helt unika uppgifter. Vi gör dem för första gången, vi bryter ny mark, vi innoverar, vi utvecklar nytt. Och, alla jag stött på hittills har också en ...

06 May

Antaganden är alla misstags moder


Datum: 2015-05-06 12:10 Kommentarer: 0 st

Nyligen höll jag kurs för ett ledande och synnerligen snabbväxande belysningsföretag. Vid lunchen berättade en deltagare att han fastnat för ...

29 Apr

Planera för en riktigt av-kopplad semester


Datum: 2015-04-29 12:00 Kommentarer: 0 st

Tro't om du vill, men semestern är snart här. Nattfrosten har knappt släppt sitt grepp, men innan du vet ordet av ...

22 Apr

Få det uppskjutna gjort med en dos brådska


Datum: 2015-04-22 12:00 Kommentarer: 0 st

Många av oss har en arbetssituation som gör att vi lätt prioriterar de korta, uppdykande, brådskande uppgifterna och istället ...

15 Apr

Skärp dig inte!


Datum: 2015-04-15 12:00 Kommentarer: 0 st

"Så vad kan vi göra för att bibehålla den goda strukturen?", frågade jag kursdeltagarna ...

08 Apr

Bör vi hjälpa kollegan först?


Datum: 2015-04-08 12:00 Kommentarer: 0 st

När kollegor kommer till oss och behöver hjälp, ska vi inte då alltid hjälpa dem? Om han har kört fast och inte kommer loss, visst ska vi väl ...

25 Mar

Gör din egen strukturguide


Datum: 2015-03-25 11:00 Kommentarer: 0 st

Hittar du på nya strukturer hela tiden? Testar du så många olika ...

Sida 1 av totalt 3 sidor  1 2 3 >